ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Mια δύσκολη μάχη για την επικράτηση της... αλήθειας

ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Ο Τζίμι Γουέιλς, συνιδρυτής της Wikipedia και εμπνευστής του Wikitribune, που σκόρπισε χαμόγελα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΠΡΟ-ΒΟΛΕΣ

Η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται σήμερα απέναντι σε μια τεράστια πρόκληση στην εποχή της μετα-αλήθειας και των ψευδών ειδήσεων. Συχνά, η αλήθεια, το πραγματικό γεγονός, εξαφανίζεται κάτω από το βάρος ενός πολτού πειστικών, ψευδών ειδήσεων που, επειδή ακούγονται αρκετά ελκυστικά, το κοινό τα αγκαλιάζει πρόθυμα.

Αλλες, πάλι, φορές αποκτούν τεράστια δημοφιλία ειδήσεις που δεν είναι ακριβώς ψεύτικες αλλά ούτε και αληθινές, κινούνται σε μια γκρίζα, υποφωτισμένη ζώνη και, για να υποψιαστεί κάποιος ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, πρέπει να είναι ιδιαίτερα ενημερωμένος, κάτι όχι και τόσο εύκολο την εποχή της υπερπληροφόρησης, όπου απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες για να είναι κανείς διαρκώς update.

Το πρόβλημα φυσικά είναι παγκόσμιο, αλλά μας «πονάει» κι εμάς εδώ στην Ελλάδα. Ισως γι’ αυτό η είδηση της δημιουργίας μιας νέας υπηρεσίας, της Wikitribune, που σκοπεύει να δημιουργήσει ο συνιδρυτής της Wikipedia Τζίμι Γουέιλς, σκόρπισε πολλά χαμόγελα.

Στην ιστοσελίδα θα συνδυάζεται το έργο έμπειρων δημοσιογράφων και εθελοντών. Το Wikitribune θα προσφέρει «αντικειμενικά και ουδέτερα» δημοσιεύματα που θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου των «ψευδών ειδήσεων». Δεν θα περιέχει διαφημίσεις, ενώ θα διατίθεται χωρίς κόστος, οπότε θα βασίζεται κυρίως σε δωρεές.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι αναγνώστες επιζητούν αξιόπιστες και υψηλής ποιότητας πληροφορίες, οι οποίες βασίζονται σε γεγονότα, οπότε θεωρώ ότι θα υπάρξει ανταπόκριση», δήλωσε ο εμπνευστής της προσπάθειας Τζίμι Γουέιλς.

Θα καταφέρει αυτό το «όπλο» να αντιμετωπίσει το «υπερόπλο» των fake news; Η καθημερινότητα βομβαρδίζεται τα τελευταία χρόνια από τρελές ιστορίες, υπερβολές, μισές αλήθειες, κατασκευασμένα γεγονότα, που διακινούνται ανεμπόδιστα και ανεξέλεγκτα στο Διαδίκτυο και τα σόσιαλ μίντια, συχνά γίνονται «υλικό» στην επίσημη ρητορική προσώπων πρώτης γραμμής, κάνουν σημαντική δουλειά στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Ακόμη κι αν το σχέδιο του Γουέιλς εξελιχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάτι που όλοι οι λογικοί άνθρωποι θα πρέπει να εύχονται, σίγουρα δεν θα είναι μια εύκολη μάχη.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ