80 χρόνια πριν… 27-IV-1937

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΚΕΡΝΙΚΑ: Παρίσιοι, 26. – Αγγέλλεται εκ Σαλαμάνκας ότι το ανακοινωθέν του στρατηγείου [του Φράνκο] αναφέρει τα εξής: «Ο εχθρός υποχωρεί ατάκτως προς την οδόν Ντουράγκο – Μπιλμπάο. Το χωρίον Βερίθ, το οποίον κατελάβομεν χθες το απόγευμα είναι σπουδαίος κόμβος συγκοινωνιών. Η σιδηροδρομική γραμμή Αγίου Σεβαστιανού, Μπιλμπάο και Σαντάντερ έχει αποκοπεί υπό των εθνικών στρατευμάτων […]. Εις το μέτωπον της Βισκάιας 19 εθνικά αεροπλάνα εβομβάρδισαν τας θέσεις των ερυθρών […].» [Σημ. «Φ»: Στις 26 Απριλίου 1937 γερμανικά αεροσκάφη της Λεγεώνας Κόνδωρ (το αντίπαλο σύστοιχο των Διεθνών Ταξιαρχιών) επικουρούμενα και από ιταλικά βομβάρδισαν την μη αναφερόμενη εδώ μικρή βασκική πόλη Γκερνίκα και την κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών κυμαίνονται από 1.300 έως 300 (αυτό σύμφωνα με νεώτερους γερμανικούς υπολογισμούς).

Στη φωτογραφία, απόσπασμα δημοσιεύματος της 28ης Απριλίου 1937 της γαλλικής εφημερίδας «Ce Soir» την οποία -ελαφρολαϊκή κατά το ύφος με έμφαση στα faits d’hiver και στις φωτογραφίες- διηύθυνε ο πολύς Λουί Αραγκόν. Η «Ce Soir» είχε την εξειδικευμένη είδηση γιατί έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή ο απεσταλμένος της στην Ισπανία, Ματιέ Κορμάν. Σε αυτήν διάβασε το γεγονός ο Πικάσσο και άρχισε να ζωγραφίζει τον πασίγνωστο πίνακα. Πηγή εφημερίδας: Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας – Gallica].

Η ΓΑΛΛΙΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ: Η ιταλογερμανική σύμπραξις απασχολεί ζωηρώς τους Γάλλους. Ο πρώην υπουργός των Στρατιωτικών, συνταγματάρχης Φαμπρύ [Jean Fabry], εις λίαν ενδιαφέρον άρθρον του, εξήγησε ότι ο άξων Ρώμης – Βερολίνου επιδρά σοβαρώτατα όχι μόνον επί της εξωτερικής αλλά και επί της στρατιωτικής πολιτικής της Γαλλίας. Οταν η Γαλλία ευρίσκετο εις στενήν επαφήν μετά της Ιταλίας, ο γαλλικός στρατός είχε να προστατεύση σύνορα 500 χιλιομέτρων. Σήμερον, είναι υποχρεωμένος να προστατεύση σύνορα 1.200 χιλιομέτρων. Αλλοτε, η Γαλλία ουδένα λόγον είχε να ανησυχή διά την ασφάλειάν της εις την Μεσόγειον. […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή