Αλέξης Τσίπρας: Ολα είναι δρόμος και εικόνα

Αλέξης Τσίπρας: Ολα είναι δρόμος και εικόνα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς μετριέται η νομιμοποίηση μιας κυβέρνησης; Στη Βουλή; Λάθος. Στις δημοσκοπήσεις; Πάλι λάθος. Η νομιμοποίηση της κυβέρνησης μετριέται στους δρόμους. Στους αστικούς δρόμους και στις εθνικές οδούς.

Οταν οι αστικές λεωφόροι είναι άδειες από διαδηλωτές και οι αυτοκινητόδρομοι γεμάτοι από εκδρομείς, η κυβέρνηση δεν έχει απλώς νομιμοποίηση. Εχει καρανομιμοποίηση, που της επιτρέπει να επεκτείνει την εντολή της πέραν της τετραετίας, δεσμεύοντας με τις αποφάσεις της και τους επόμενους.

Ετσι, με την πληθυσμιακή πυκνότητα ανά τετραγωνικό ασφάλτου, εμφανίστηκε να μετράει την ισχύ του ο πρωθυπουργός. Επικαλέστηκε σαν τεκμήριο κοινωνικής αποδοχής την παραίτηση που ο ίδιος προκάλεσε σε εκείνους που είχε, ως αντιπολίτευση, εξεγείρει. Επικαλέστηκε σαν τεκμήριο ανακτημένης ευημερίας την εορταστική ρουτίνα μιας δυτικής χώρας που ο ίδιος, ως αντιπολίτευση, περιέγραφε σαν τριτοκοσμική, σαν τόπο «ανθρωπιστικής καταστροφής».

Ο Τσίπρας κινείται σε ένα μιντιακό και αντιπολιτευτικό περιβάλλον που τον φέρνει διαρκώς αντιμέτωπο με τη διάψευση της αντιμνημονιακής του επαγγελίας. Πρόκειται για ένα πεδίο κριτικής –μια κωλοτουμπολογία– που μοιάζει, δύο χρόνια μετά τη μνημονιακή στροφή, παρωχημένο.

Καλούν τον πρωθυπουργό να απολογηθεί γιατί, ας πούμε, κάνει τις ιδιωτικοποιήσεις που κατήγγελλε, αντί να τον καλούν να εξηγήσει γιατί εξακολουθεί να τις εμποδίζει. Τον εγκαλούν γιατί πουλάει, επιτέλους, μερίδιο της ΔΕΗ και δεν τον ρωτούν γιατί την οδήγησε στο χείλος της χρεοκοπίας, δένοντάς την στην προκρούστεια μηχανή του Σκουρλέτη. Τον ειρωνεύονται γιατί εμφανίζεται πολύ καθωσπρέπει απέναντι στον «σεβαστό» Σόιμπλε, αντί να τον ελέγχουν για το γεγονός ότι εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον Γερμανό σαν προπαγανδιστικό σκιάχτρο.

Το ίδιο ξεπερασμένη με το κατηγορητήριο είναι η απάντηση του Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να επενδύει στο επιχείρημα «εμείς δεν είμαστε οι άλλοι». Από πεποίθηση ή από ένδεια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιμείνει τόσο σε αυτή την οπισθοδρομική αφηγηματική γραμμή, που φαίνεται αδύνατον να την εγκαταλείψει. Η δεύτερη γραμμή που προστέθηκε προχθές από τον πρωθυπουργό είναι αυτή των μέτρων–εξιτηρίου από το μνημόνιο.

Η γραμμή του εξιτηρίου επιστρατεύεται κυρίως προς εαυτόν, για να συσπειρώσει τους ήδη προσηλυτισμένους, στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την εναπομείνασα κομματική βάση. Είναι μια γραμμή με πιθανότερη ημερομηνία λήξης την άνοιξη του 2018.

Κουβαλώντας ήδη την επιβράδυνση που προκάλεσαν τα δύο τελευταία τρίμηνα, είναι πολύ δύσκολο να προλάβει ο Τσίπρας να πανηγυρίσει έξοδο στις αγορές πριν από το τυπικό τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχει ήδη αρχίσει η φαγούρα για το τέταρτο πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα θα πλησιάζει η ώρα καταβολής του μεταχρονολογημένου πολιτικού κόστους από το πακέτο που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

Το αφήγημα του εξιτηρίου είναι καλό για τον Μάιο του 2017, αλλά αντέχει – δεν αντέχει μέχρι τον Μάιο του 2018. Οπότε; Οπότε επιστρέφουμε στο πρώτο, δοκιμασμένο αφήγημα: «Δεν κυβερνούσαμε εμείς επί σαράντα χρόνια». «Εμείς δεν κλέψαμε». «Μπορείτε να φανταστείτε ότι άλλος στη θέση μου θα τα έκανε καλύτερα;».

Για να επιτρέψει στον εαυτό του να αψηφήσει τις δημοσκοπήσεις, ο Τσίπρας καταφεύγει στις άδειες πλατείες και στη γεμάτη Πατρών – Κορίνθου. Το πόσο δραστική είναι αυτή η αυθυποβολή φαίνεται και από την εκκωφαντική του άγνοια για τους δείκτες που μετρούν την προσωπική του απήχηση. Γι’ αυτό και ως απάντηση στο πρόβλημα της δημοσκοπικής αποσύνθεσης της εικόνας του Τσίπρα προσφέρεται περισσότερος Τσίπρας. Περισσότερος αυτάρεσκος πρώτος ενικός. Περισσότερη και ηχηρότερη ηθικοπλεονεξία.

Ο Τσίπρας πουλάει πάλι Τσίπρα. Ποντάρει πάλι στην τηλεοπτική εικόνα του «άνετου» και στη δεσποτεία της εύκολης γλώσσας – στον δημόσιο λόγο που μιμείται αυθόρμητο ντιμπέιτ σε ταξί.

Ο Τσίπρας επενδύει σε ένα πολιτικό προϊόν χωρίς να έχει λάβει υπ’ όψιν του τη διακύμανση της αξίας του στο πολιτικό χρηματιστήριο. Επενδύει στην εικόνα, χωρίς να έχει υπολογίσει πόσο έχει αλλάξει η πρόσληψή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή