Ματιές στον κόσμο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα πύλη στη Νήσο των Μουσείων στο Βερολίνο

Στον ποταμό Σπρέε , στο κέντρο του Βερολίνου, οι εργασίες αναμόρφωσης της Νήσου των Μουσείων προχωρούν σύμφωνα με το masterplan και τα σχέδια του Βρετανού αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ. Η νέα είσοδος στη Νήσο των Μουσείων (με τα πέντε μουσεία) θα γίνεται από την πύλη που διαμορφώνεται τώρα και η οποία θα αποσυμπιέζει τον φόρτο στα μεμονωμένα μουσεία. Η σειρά των πεσσών θα παραπέμπει στην ιστορική εικονογραφία που είχε επινοήσει και εφαρμόσει στον 19ο αιώνα ο Friedrich August Stüler, μαθητής του Σίνκελ. Η νέα είσοδος φέρει τιμητικά το όνομα του James Simon (1851-1932), πάτρωνα των τεχνών και εξέχοντος εκπροσώπου των Εβραίων διανοουμένων στην εποχή της Αυτοκρατορίας. Ο Simon ήταν επιχειρηματίας, συλλέκτης έργων τέχνης και φιλάνθρωπος, μια προσωπικότητα που επηρέασε τον Κάιζερ Βίλχελμ Β΄ στην οργάνωση της Νήσου των Μουσείων. Η δική του συλλογή, που περιελάμβανε ακόμη και την περίφημη Νεφερτίτη, αποτέλεσε τη βάση για το συγκρότημα των κρατικών μουσείων του Βερολίνου.

ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ

50 χρόνια υπερρεαλισμός

Η θέαση του έργου με τον αυτονόητο τίτλο «Τηγανητά αυγά» του Ολλανδού καλλιτέχνη Tjalf Sparnaay συνοψίζει το πνεύμα της έκθεσης «Υπερρεαλισμός – 50 χρόνια ζωγραφικής». Η έκθεση παρουσιάζεται στο Kunsthal του Ρότερνταμ έως τις 5 Ιουνίου και φέρνει κοντά 70 έργα τριών γενεών Αμερικανών και Ευρωπαίων καλλιτεχνών που ειδικεύτηκαν στη φωτορεαλιστική ζωγραφική.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ

Ο κόσμος της πεταλούδας

Η έκθεση «Πεταλούδες και Ανθοφορία» είναι ένα από τα αξιοθέατα (έως 30 Ιουνίου) στο Golden Gate Park στο Σαν Φρανσίσκο. Eίναι παραγωγή του Conservatory of Flowers μέσα στο πάρκο, που προσφέρει μια πρωτόγνωρη εμπειρία καθώς δημιουργεί συνθήκες άμεσης οπτικής επικοινωνίας με κάθε λεπτομέρεια στο σώμα πολλών ειδών πεταλούδων. Στη φωτογραφία, πεταλούδα του είδους Julia.

ΠΑΡΙΣΙ

Γεύσω Παπαδάκη, «Nostalgie»

Αν βρίσκεστε στο Παρίσι έως τις 3 Μαΐου, αξίζει να πάτε στη Melkart Gallery (3, rue Blondel, 750003 Paris), όπου η Ελληνίδα ζωγράφος Γεύσω Παπαδάκη παρουσιάζει την ατομική της έκθεση. Η νέα έκθεση της Γεύσως Παπαδάκη με τίτλο «Nostalgie», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ιριδος Κρητικού, παρουσιάζει πολλά νέα έργα που συνδέονται με στίχους μεγάλων Ελλήνων ποιητών.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Wolfgang Tillmans, στην Tate Modern

Aπό τις εκθέσεις ειδικού βάρους, στο Λονδίνο, είναι και η φωτογραφική έκθεση του Wolfgang Tillmans στην Tate Modern, έως τις 11 Ιουνίου. Είναι η πρώτη του έκθεση στην Tate και η ενότητα που παρουσιάζει είναι δύο κλικ πιο μακριά από το αναμενόμενο, καθώς ο Τίλμανς παρουσιάζει και φωτογραφίες πολιτικού σχολιασμού αλλά και βίντεο, ψηφιακές προβολές και εκδόσεις. Βεβαίως, ξεχωρίζουν για την αισθητική ποιότητα οι φωτογραφίες ψευδαισθήσεων (όπως η φωτογραφία αριστερά), τα πορτρέτα και οι νεκρές φύσεις, ένα τοπίο ψυχισμού για το οποίο έγινε διάσημος ο σπουδαίος αυτός φωτογράφος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Η πρωτοπόρος Τζέιν Τζέικομπς

Για να μελετήσει κανείς την ιστορία και την εξέλιξη των πόλεων, διασταυρώνεται κάποια στιγμή και με το πνεύμα της πολεοδόμου Τζέιν Τζέικομπς (1916-2006), που με το κλασικό έργο «The Death and Life of Great American Cities» (1961) δημιούργησε τομή στον στοχασμό πάνω στην αστική ανάπτυξη. Με αφορμή έναν νέο συγκεντρωτικό τόμο με κείμενα της Τζέιν Τζέικομπς (Vital Little Plans: The Short Works of Jane Jacobs), το Μουσείο της Πόλης της Νέας Υόρκης διοργανώνει στις 2 Μαΐου μια δημόσια συζήτηση για την κληρονομιά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή