Ανοιχτή επιστολή της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών προς Τσίπρα

Ανοιχτή επιστολή της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών προς Τσίπρα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγωνία για τα μέτρα που θα επιφέρει το κλείσιμο της αξιολόγησης και τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτά στα εισοδήματά τους εκφράζουν οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, που ζητούν από τον Πρωθυπουργό να δεσμευθεί ότι θα τους προστατεύσει από την «περαιτέρω φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση».

Σε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, περιγράφει έναν «τραγικά άνισο» καθημερινό αγώνα των νεφροπαθών μετά από τρία μνημόνια, όπου οι μισθοί και οι συντάξεις τους -όπως και των άλλων ατόμων με Αναπηρία- έχουν συρρικνωθεί δραματικά.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο νεφροπαθής τελικού σταδίου -υπό εξωνεφρική αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση- περνά τη μισή του ζωή νοσηλευόμενος, καθώς εξαρτάται άμεσα από μηχανήματα και φάρμακα απαραίτητα για την περιοδική ρύθμιση των στοιχειωδέστερων βιολογικών του λειτουργιών. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζει συνωδά νοσήματα που αναπτύσσονται και αυξάνουν ακόμα περισσότερο το χάσμα που καλείται να καλύψει ο νεφροπαθής προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ατομικές και κοινωνικές του ανάγκες», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι νεφροπαθείς ζητούν μεταξύ άλλων την προστασία του διατροφικού επιδόματος που λαμβάνουν από κάθε περικοπή οριζόντια ή με άλλες παραμέτρους, τη μη φορολόγησή του άμεσα ή έμμεσα, καθώς και την διατήρηση των φοροαπαλλαγών και του αφορολόγητου ορίου στους νεφροπαθείς τελικού σταδίου, όπως αυτό ισχύει σήμερα.

Επιπλέον, διεκδικούν την αποκατάσταση των αδικιών των συντάξεων των νεφροπαθών τελικού σταδίου όπως αυτές προέκυψαν από το 2ο μνημόνιο, την εξαίρεση των επικουρικών συντάξεων τους από περικοπές που προέρχονται από τον νόμο 4387/2016, καθώς και την συνέχιση της χορήγησης του ΕΚΑΣ και μετά το 2019 στους νεφροπαθείς με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%. 

Τέλος, οι νεφροπαθείς ζητούν τη δημιουργία ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τις Μεταμοσχεύσεις, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του Ευρωπαϊκού χάρτη Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων με μόλις 5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 20 δότες ανά εκατ. πληθυσμού. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή