Τραμπ: Eπαναδιαπραγμάτευση και όχι ακύρωση της NAFTA

Τραμπ: Eπαναδιαπραγμάτευση και όχι ακύρωση της NAFTA

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος σήμερα ότι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό θα καταφέρουν να επαναδιαπραγματευτούν επιτυχώς την εμπορική συμφωνία NAFTA, που ο ίδιος θεωρεί ότι δεν ικανοποιεί τα αμερικανικά συμφέροντα. Επανέλαβε όμως για άλλη μια φορά ότι θα ακυρώσει τη συνθήκη αυτή αν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας «δίκαιης συμφωνίας για όλους»

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο Τραμπ είπε ότι σχεδίαζε να καταργήσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου NAFTA αλλά αποφάσισε τελικά να αναβάλει αυτήν την απόφασή του, αφού μίλησε με τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά που του ζήτησαν οι τρεις χώρες να εργαστούν για την επίτευξη νέας συμφωνίας.

«Αντί να ακυρώσουμε τη NAFTA, κάτι που θα ήταν μεγάλο σοκ για το σύστημα, θα επαναδιαπραγματευτούμε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση "θα ξεκινήσει σύντομα" και προειδοποίησε ότι "αν δεν καταφέρει να πετύχει μια δίκαιη συμφωνία για τις Ηνωμένες Πολιτείες" θα αποσυρθεί από την ισχύουσα Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών.

Η δήλωση αυτή έγινε μία ημέρα αφότου ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να μην ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποχώρηση από τη NAFTA, μια συμφωνία την οποία έχει καταγγείλει κατ' επανάληψη ο Τραμπ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ είπε στον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό ότι η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει να ξεκινήσει γρήγορα η επαναδιαπραγμάτευση.

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τραμπ ανέφερε ότι οι ηγέτες των δύο γειτονικών χωρών του τηλεφώνησαν. «Οι σχέσεις είναι καλές-μια συμφωνία πολύ πιθανή», έγραψε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιντεγκαράι διευκρίνισε ότι το τηλεφώνημα της Τετάρτης, που έγινε με πρωτοβουλία του Νιέτο και διήρκησε περίπου 20 λεπτά, επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις επικείμενες συνομιλίες για "την επαναδιαπραγμάτευση και τον εκσυγχρονισμό" της NAFTA. Σύμφωνα με τον Βιντεγκαράι, ο Τραμπ θέλει να επιταχυνθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Από την Οτάβα, μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης είπε ότι ο Τριντό κάλεσε τον Τραμπ να μην αποσυρθεί από τη συνθήκη, λέγοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντιπαραγωγική.

(πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή