Ενημέρωση Ε.Ε. για τις τουρκικές προκλήσεις

Ενημέρωση Ε.Ε. για τις τουρκικές προκλήσεις

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άτυπη σύνοδο υπουργών Αμυνας της Ε.Ε., στη Μάλτα, έθεσε το θέμα των συνεχιζόμενων αμφισβητήσεων εδαφών της Ελλάδας από την Τουρκία, καθώς και το θέμα της παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα οποία ορίζουν και τα σύνορα της Ε.Ε., ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος. Χθες, μετά τις προσβλητικές δηλώσεις για τον κ. Καμμένο του Τούρκου υπουργού Ομέρ Τσελίκ, τη σκυτάλη πήρε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι «είναι απαράδεκτες οι κινήσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας προς την κατεύθυνση της διάλυσης των προσπαθειών μεταξύ των δύο χωρών για ενίσχυση της καλής γειτονίας, των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας και τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτές τις ενέργειες». Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ως επανάληψη της πάγιας τακτικής της Αγκυρας, ότι «όπως άλλωστε έχουμε δηλώσει και προηγουμένως, υπάρχει μία σειρά προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και εμάς στη θάλασσα του Αιγαίου που συνδέεται το ένα με το άλλο».

Παράλληλα, με τις σε υψηλούς τόνους ανακοινώσεις και δηλώσεις, στην περιοχή της Κύπρου συνεχίζει να κινείται το τουρκικό σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο, έπειτα από πολυήμερη πλεύση σε εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου της Καρπασίας, έφτασε στο λιμάνι της Αμμοχώστου. Εκεί βρίσκονται και το σύμφωνα με την παράνομη τουρκική NAVTEX συνοδευτικό σκάφος «Μπράβο Σαπόρτερ», καθώς και το ρυμουλκό «Σοντουρούν 10».

Η τουρκική NAVTEX και η αδειοδότηση του «Μπαρμπαρός» για έρευνες, τις οποίες, πάντως, παρά την πλεύση σε εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες, είναι αμφίβολο ότι πραγματοποίησε, ήρθε ως αντίδραση στην υπογραφή των συμβολαίων του τρίτου γύρου αδειοδότησης εντός των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ και στην ανακοίνωση νέων σεισμογραφικών ερευνών από την κυπριακή κυβέρνηση. Τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή στενά, εκτιμούν ότι η τουρκική προκλητικότητα πιθανότατα θα κλιμακωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Αιτία, η αναμενόμενη άφιξη στην κυπριακή ΑΟΖ του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους «Ράμφορ Υπερίων», το οποίο θα πραγματοποιήσει τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες κυρίως στα οικόπεδα 1, 2, 7, 8 και 9. Εκτιμάται ότι η έναρξη της ερευνητικής δραστηριότητας από το νορβηγικό σκάφος θα συνοδευθεί με την εκδήλωση νέων προκλήσεων από την Αγκυρα, πιθανότατα με τη μορφή έκδοσης επιπλέον παράνομων NAVTEX και κινητικότητας του «Μπαρμπαρός» στην ευρύτερη περιοχή. Να σημειωθεί ότι η Αγκυρα είχε δεσμεύσει χθες και προχθές παράνομα για συγκεκριμένες ώρες θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κύπρου για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή