10.594 ερευνητές αναζητούν θέσεις σε προγράμματα της Ε.Ε.

10.594 ερευνητές αναζητούν θέσεις σε προγράμματα της Ε.Ε.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 10.000 ερευνητές αναζητούν μια θέση στον ήλιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, υπεβλήθησαν 2.815 ερευνητικές προτάσεις για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Οι ερευνητικές ομάδες που «κρύβονται» πίσω από τις 2.815 προτάσεις αποτελούνται από 10.594 ερευνητές, εκ των οποίων 2.815 είναι ακαδημαϊκοί σύμβουλοι, 4.896 είναι υποψήφιοι διδάκτορες και 2.883 είναι κάτοχοι διδακτορικού. Ο συνολικός προϋπολογισμός των προτάσεων που υποβλήθηκαν ανέρχεται σε 148.564.150 ευρώ και ο μέσος προϋπολογισμός ανά πρόταση ανέρχεται σε 52.776 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 14 εκατομμύρια ευρώ και, με βάση την αξιολόγηση των προτάσεων, θα κατανεμηθούν τα κονδύλια.

«Στρατηγικός μας στόχος είναι η στήριξη των νέων επιστημόνων, η αναστροφή του φαινομένου της φυγής τους από τη χώρα και η έμπρακτη υποστήριξη της καινοτομίας μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή συνθήκη που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση για τη νέα γενιά. Στην κατεύθυνση αυτή, μέσω και του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας, επιδιώκουμε να δώσουμε στους ερευνητές όλα τα “εργαλεία” ώστε να χαράξουν στη χώρα μας νέους δρόμους στην επιστήμη». Εκτιμάται ότι περίπου 450.000 Ελληνες έφυγαν από τη χώρα την περίοδο 2008-2016 για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης δήλωσε ότι «δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να παραμείνουν στον τόπο και να αναπτύξουν την επιστημονική, ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα που αντιστοιχεί στο υψηλό επίπεδο σπουδών τους. Συνολικά, για τη στήριξη της έρευνας και της σύνδεσής της με την παραγωγή, των νέων ερευνητών και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας θα διατεθούν από το υπουργείο Οικονομίας, μέσω του νέου ΕΣΠΑ αλλά και των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων που αναπτύξαμε, πόροι άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή