Μέρκελ: «Η Τουρκία περιστέλλει θεμελιώδη δικαιώματα»

Μέρκελ: «Η Τουρκία περιστέλλει θεμελιώδη δικαιώματα»

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να απαντήσει στα ερωτήματα» για τις παρατυπίες στην προεκλογική εκστρατεία κάλεσε χθες την Τουρκία η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ από το βήμα της Μπούντεσταγκ. Η Μέρκελ αναφέρθηκε στην έκθεση του ΟΑΣΕ, σύμφωνα με την οποία η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ισχύει στην Τουρκία περιστέλλει θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και δεν επέτρεψε τη δίκαιη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου ήταν οριακό υπέρ της πρότασης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για συνταγματική αναθεώρηση.

«Θα παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά πώς απαντάει η Τουρκία στις εκθέσεις», είπε η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας ότι τα συμβάντα των τελευταίων εβδομάδων «έχουν επιβαρύνει σοβαρά τις γερμανοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις». Η Γερμανίδα καγκελάριος στηλίτευσε επίσης την άδικη κράτηση δημοσιογράφων, «όπως συμβαίνει με τον (ανταποκριτή της Welt) Ντενίζ Γιουτζέλ».

Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να επιστρέψει στα τέλη Μαΐου στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, την οποία είχε υποχρεωθεί να εγκαταλείψει λόγω ασυμβατότητας του προεδρικού αξιώματος με κομματικές ταυτίσεις. Το αναθεωρημένο σύνταγμα επιτρέπει τη συμμετοχή του προέδρου σε πολιτικό κόμμα και την κατοχή κομματικών αξιωμάτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή