Πρώτος ο Ρέντσι, σε ένα κόμμα που υποχωρεί

Πρώτος ο Ρέντσι, σε ένα κόμμα που υποχωρεί

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής δεν πάει και τόσο καλά. Κάπως έτσι εκτυλίσσεται η απόπειρα του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, να αποκτήσει πιο σταθερό έλεγχο του Δημοκρατικού Κόμματος, μέσω των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν συντριπτικό προβάδισμα του Ρέντσι απέναντι στον εκπρόσωπο της αριστερής πτέρυγας, κυβερνήτη της Απουλίας, Μικέλε Εμιλιάνο, και τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο, αλλά συνολικά το Δημοκρατικό Κόμμα έχει υποστεί καθίζηση απέναντι στο Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Φέτος, αναμένονται στις εσωκομματικές κάλπες περί το 1 εκατ. ψηφοφόροι, οι μισοί απ’ ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια. Οι διαφωνίες για την οργάνωση του συνεδρίου της Κυριακής επέφεραν διάσπαση του κόμματος πριν από λίγους μήνες και αποχώρηση στελεχών, οι οποίοι ίδρυσαν νέο φορέα. Εκτοτε, το Κίνημα 5 Αστέρων πέρασε μπροστά και η ψαλίδα ανοίγει, με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις να υπολογίζουν την απόσταση στις 3 έως 7 μονάδες.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία αναμένονται το αργότερο στις αρχές του 2018, ενώ η εσωκομματική ψηφοφορία της Κυριακής είναι η πρώτη πράξη του προεκλογικού αγώνα του Δημοκρατικού Κόμματος. Στην τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων, ο Ρέντσι υιοθέτησε θέσεις που θα διευκόλυναν πιθανή συγκυβέρνηση με τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως η άρνηση επιβολής φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ο Ρέντσι υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, αλλά έκανε αυτοκριτική σχετικά με τους χειρισμούς του στο κρίσιμο δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου, μετά το οποίο υπέβαλε την παραίτησή του.

«Η αύρα του Ρέντσι ως μαχητή κατά του κατεστημένου έχει εκλείψει και η αξιοπιστία του ως μεταρρυθμιστή έχει καμφθεί από τις υπερφίαλες υποσχέσεις που μεταφράστηκαν σε σχετικά μικρές μεταρρυθμίσεις», σχολίασε ο αναλυτής Βολφάγκο Πικολί. Ομως η ικανότητα του Ρέντσι να αντισταθεί στο ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα 5 Αστέρων μπορεί να αποβεί κρίσιμη για το μέλλον της Ευρωζώνης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή