Ο Βρετανός κυπριακής καταγωγής που έγινε μαχητής του ISIS

Ο Βρετανός κυπριακής καταγωγής που έγινε μαχητής του ISIS

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλος αριθμός ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους εγκαταλείπει τα πεδία των μαχών, προσπαθώντας να εισέλθει στην Τουρκία, αποδυναμώνοντας τις τάξεις του «χαλιφάτου». Μεταξύ τους βρίσκεται και ο κυπριακής καταγωγής Βρετανός υπήκοος, Στέφαν Αριστείδου, και η Βρετανίδα σύζυγός του, οι οποίοι συνελήφθησαν από την τουρκική συνοριοφυλακή την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από δύο χρόνια παραμονής σε περιοχές υπό τον έλεγχο του ISIS.

Ο Αριστείδου φέρεται να παραδόθηκε στο συνοριακό πέρασμα του Κιλίτς στη νότια Τουρκία, λέγοντας ότι ζούσε στη Ράκα και την Αλ Μπαμπ, προπύργια του ISIS, πριν από την ανακατάληψη της Αλ Μπαμπ από συριακές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Τουρκίας στις αρχές του έτους.

Ο Αριστείδου εξαφανίσθηκε τον Απρίλιο του 2015, μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο. Γείτονές του στο Ενφιλντ της Αγγλίας διηγούνται ότι ο Αριστείδου είχε αρχίσει να φορά ισλαμική αμφίεση, λίγο προτού εξαφανισθεί. Οι γείτονες τον περιγράφουν ως ήσυχο 25άρη, ο οποίος ζούσε με τη μητέρα του σε μεσοαστική συνοικία της αγγλικής πόλης.

Σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠΕΞ, η τουρκική εισαγγελία έχει απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος του Αριστείδου, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 15 ετών. Εάν απελαθεί τελικά στη Βρετανία, ο Αριστείδου θα αντιμετωπίσει και εκεί δίωξη.

Η οικογένεια του Αριστείδου υποστηρίζει ότι έχασε τα ίχνη του, μένοντας χωρίς νέα του επί δύο ολόκληρα χρόνια, μετά την εξαφάνισή του από το αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 5 Απριλίου 2015. Ο Αριστείδου μεγάλωσε στο βόρειο Λονδίνο και συγκεκριμένα στη συνοικία του Γκόρντον Χιλ στο Ενφιλντ. Η μητέρα του Μαρία είναι νοσηλεύτρια και η αδελφή του Στάσια εργάζεται ως στέλεχος μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας. Η οικογένεια ζει στο Ενφιλντ εδώ και 20 χρόνια. Ο πατέρας του, Αρίστος, που έχει χωρίσει από τη μητέρα του Αριστείδου, εργάζεται σε τηλεπικοινωνιακή εταιρεία και ζει στο Λονδίνο.

Λίγο πριν από την εξαφάνισή του, ο Αριστείδου είχε αρχίσει να επισκέπτεται μουσουλμανικό τέμενος στο Ενφιλντ, ενώ η μητέρα και η αδελφή του, σύμφωνα με διηγήσεις γειτόνων, σταμάτησαν να μιλούν γι’ αυτόν. «Ημουν σίγουρη ότι είχε ταξιδέψει σε κάποιο πεδίο πολέμου των ισλαμιστών. Αρχισε ξαφνικά να φορά κελεμπία, ενώ παλαιότερα φορούσε δυτικά ρούχα», λέει γειτόνισσά του.

Η αδελφή του, Στάσια, δημοσίευε συχνά παλιές φωτογραφίες του αδελφού της στο Instagram, γράφοντας μηνύματα για το πόσο της λείπει. «Τον έχω επιθυμήσει. Δεν μπορώ να βλέπω τηλεόραση, γιατί όλα μου θυμίζουν τον αδελφό μου. Τον θέλω πίσω κοντά μας», έγραψε σε ένα της μήνυμα.

Λίγο καιρό μετά την εξαφάνισή του, η οικογένεια του Αριστείδου συνεργάσθηκε με φιλανθρωπική οργάνωση, αποστολή της οποίας είναι η παροχή βοήθειας σε συγγενείς ανθρώπων που εξαφανίσθηκαν ή δολοφονήθηκαν σε χώρες του εξωτερικού.

Μετά τη δημοσίευση της είδησης της σύλληψης του Αριστείδου στα τουρκικά σύνορα, όμως, η οργάνωση αφαίρεσε την έκκληση για πληροφορίες από την ιστοσελίδα της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή