Στα 3 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια του τουριστικού κλάδου

Στα 3 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια του τουριστικού κλάδου

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ύψος των «κόκκινων» δανείων στον τουριστικό τομέα υπολογίζεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ αφορά σε 5 μεγάλες επιχειρήσεις σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη.

Τα εν λόγω στοιχεία κατά τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ επιτρέπουν στον τομέα να διεκδικήσει νέες χρηματοδοτήσεις από τον τραπεζικό τομέα, καθώς το σύνολο των δανείων ανέρχεται σε 7,6 δισ. ευρώ. Στα 3 δισ. ευρώ, ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης, δεν περιλαμβάνονται ρυθμίσεις περίπου 600 εκατ. ευρώ που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο και για τις οποίες εφόσον συνεχιστεί τουλάχιστον 12 μήνες η εξυπηρέτησή τους θα αφαιρεθούν από τη κατηγορία των προβληματικών δανείων. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ θεωρεί ότι το ύψος της δανειοδότησης στον τουρισμό είναι χαμηλό σε σχέση με τις προοπτικές και την προσφορά του τομέα στην εθνική οικονομία αλλά και σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση άλλων επιχειρηματικών κλάδων. Επίσης, ο κ. Ανδρεάδης μετέφερε ότι οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με το προεδρείο του ΣΕΤΕ εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τουριστικές επενδύσεις. Ομως, όπως σημείωσαν, δεν υπάρχουν αρκετά αιτήματα προς χρηματοδότηση με σωστούς οικονομικούς δείκτες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογράμμισε τις δυνατότητες που έχει ο τομέας να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι περίπου το 35% των ανέργων που συμμετείχαν στα προγράμματα κατάρτισης του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ στον κλάδο του τουρισμού απορροφήθηκε στην αγορά εργασίας, όταν ο μέσος όρος απορρόφησης από προγράμματα κατάρτισης σε άλλους κλάδους κυμαίνεται πέριξ του 10%.

Σε σχέση με τους στόχους για τη φετινή σεζόν τόνισε ότι παραμένει η πρόβλεψη για ρεκόρ αφίξεων 28 εκατ. ξένων τουριστών και ταξιδιωτικών εισπράξεων μεταξύ 14,2 και 14,5 δισ. ευρώ. Εξάλλου, ο κ. Ανδρεάδης επισήμανε ότι στην κλειστή γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ θα παρουσιαστεί δημοσκόπηση της MRB, η οποία αποτυπώνει το υψηλό, πλέον, ενδιαφέρον της κοινωνίας για τον τουριστικό τομέα. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η θέση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού μας σε παγκόσμιο επίπεδο θα ήταν πολύ καλύτερη από την 24η που είναι σήμερα, αν επιμέρους δείκτες που την επηρεάζουν όπως αυτός της φορολόγησης ή του δημόσιου τομέα κινούνταν στον μέσο όρο των ανταγωνιστικών χωρών. Αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα κατά τον κ. Ανδρεάδη που επιβεβαιώνει ότι σε ποσοστό 95% οι θετικές επιδόσεις στον τουρισμό οφείλονται στον ιδιωτικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή