Η Ferrero Rocher, o φόρος στη ζάχαρη και η Κάρι Ράξτον

Η Ferrero Rocher, o φόρος στη ζάχαρη και η Κάρι Ράξτον

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εποχή μας θέτει πολλά ερωτήματα για την ποιότητα των τροφίμων και των ποτών που καταναλώνουμε, αλλά και για την ποσότητα ζάχαρης που αυτά περιέχουν. Επίσης, όσον αφορά τη δημόσια υγεία απαιτείται η εφαρμογή πολιτικών που δεν επηρεάζονται από τις σκοπιμότητες του κλάδου και στηρίζονται στην ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα. Στις μέρες μας, στη Σκωτία έρχεται στο προσκήνιο μια υπόθεση σύγκρουσης συμφερόντων.

Η δρ Κάρι Ράξτον, πρώην υποψήφια βουλευτής των Συντηρητικών, από τις πιο γνωστές και προβεβλημένες διατροφολόγους στη Σκωτία και στη Βρετανία, σύμβουλος της κυβέρνησης της Σκωτίας και συνεργάτις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, φέρεται να έχει οικονομικές σχέσεις με τη σοκολατοποιία Ferrero Rocher. Επειτα από αυτήν την αποκάλυψη, δημιουργήθηκε θόρυβος στον Τύπο και στα ΜΜΕ της Σκωτίας, ενώ και επιστημονικοί κύκλοι διερωτώνται για την αμεροληψία της όσον αφορά τις διατροφικές της συστάσεις και τη θέση της στη φορολόγηση προϊόντων με προσθήκη ζάχαρης. Ο Οργανισμός Τροφίμων της Σκωτίας (FSS), στον οποίο συμμετέχει η δρ Ράξτον, εξέτασε το θέμα των δραστηριοτήτων της και αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων.

Πέραν τούτου, ο Οργανισμός είχε προτείνει πριν από έναν χρόνο να εξεταστεί η πιθανότητα επιβολής φόρου ζάχαρης για όσα τρόφιμα και ποτά περιέχουν αυτή την ουσία. Αρκετές εβδομάδες αργότερα, σε σχόλιό της η Κάρι Ράξτον αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του φόρου για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά πρόσφατα δήλωσε ότι όποια ερωτήματα είχε, έπαυσαν να υφίστανται έπειτα από τα νεότερα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας. Πάντως, η δρ Ράξτον, που διατηρεί εταιρεία συμβούλων για θέματα διατροφής, συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα επί σειρά ετών και αυτό, όπως ισχυρίζεται, δεν ήταν κάτι που απέκρυπτε. Αλλωστε, κάθε τρίμηνο δημοσιεύει τις συνεργασίες της με τις επιχειρήσεις, ενώ, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δεν έλαβε χρήματα από τη Ferrero Rocher το τρέχον οικονομικό έτος. Πέραν του ότι δίνει συμβουλές και πραγματοποιεί έρευνα για τη Ferrero, συμμετέχει και ως κοινωνική εταίρος στην Ενωση Εταιρειών Παραγωγής Δημητριακών και συγγράφει κείμενα, ανωνύμως, για την εταιρεία Cereal Partners Worldwide, αλλά και για το ευρωπαϊκό όργανο των εταιρειών που κάνουν εμπόριο ζάχαρης. Από το 1996 έως το 2000 ήταν διευθύντρια έρευνας στο ίδρυμα «Τhe Sugar Bureau», που χρηματοδοτείται από τις εταιρείες ζάχαρης της Βρετανίας και προβαίνει συχνά σε ενημερώσεις για το εν λόγω προϊόν.

«Δεκατρία και πλέον χρόνια έχω συνεργαστεί με 100 διαφορετικές επιχειρήσεις και εμπορικές ενώσεις. Αυτή η δραστηριότητά μου, όμως, δεν είχε καμία σχέση με την προώθηση της ζάχαρης. Αντιθέτως, βοήθησε στο να υπάρξει έλεγχος όσον αφορά τη χρήση της», επισημαίνει η διατροφολόγος. «Επιπλέον, αυτή η ενασχόλησή μου κομίζει στη FSS τεχνογνωσία και εμπειρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή