Συμβασιούχοι: Πεδίο σύγκρουσης εδώ και δεκαετίες

Συμβασιούχοι: Πεδίο σύγκρουσης εδώ και δεκαετίες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παλιά πληγή» που κατά καιρούς «ανοίγει και κλείνει, χωρίς πάντως να επουλώνεται», χαρακτηρίζεται από αρμόδια ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης το θέμα των συμβασιούχων, το οποίο έχει επανέλθει στο προσκήνιο.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να μονιμοποιήσει περίπου 30.000 συμβασιούχους έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της τρόικας, σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι ο αριθμός τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκτοξεύθηκε τον Φεβρουάριο, μαζί με τους μετακλητούς, στις 74.879. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά υψηλό νούμερο, ενώ εντυπωσιακός είναι και ο ρυθμός αύξησής τους, δεδομένου ότι τον περασμένο Ιανουάριο κατεγράφησαν 73.250 και τον Δεκέμβριο του 2016 ήταν 71.042.

Το ζήτημα των συμβασιούχων μετράει δεκαετίες. Εν αρχή ήταν το «διάταγμα Παυλόπουλου», που οδήγησε στη μονιμοποίηση χιλιάδων εργαζομένων με συμβάσεις. Εν συνεχεία, η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων βρέθηκε στο «στόχαστρο» της τρόικας, καθώς υπήρξε «βιομηχανία» προσωρινών διαταγών με τις οποίες επέστρεφαν στις υπηρεσίες τους μετά τη λήξη των συμβάσεών τους.

Για μικρό χρονικό διάστημα, οι συμβασιούχοι πέρασαν στην «αφάνεια», μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο υπουργός Επικρατείας και πρώην Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, μέσω συνέντευξής του (aftodioikisi.gr), προανήγγειλε την «τακτοποίηση» περίπου 10.000 εργαζομένων με συμβάσεις στους δήμους, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να εξομοιώσει τα δικαιώματά τους (μισθολογικά, αποζημίωση απόλυσης κ.λπ.) με αυτά του μόνιμου προσωπικού.

Οι δηλώσεις Βερναρδάκη είχαν προκαλέσει αίσθηση, ακόμη και εντός κυβέρνησης. Τότε η αρμόδια υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη εμφανιζόταν μάλλον επιφυλακτική υπογραμμίζοντας, όπως και σήμερα, ότι εγείρονται σοβαρά συνταγματικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν. Από την πλευρά του, ο έτερος αρμόδιος υπουργός, ο οποίος χειρίζεται επί της ουσίας και το όλο ζήτημα της ρύθμισης, ο Π. Σκουρλέτης, είχε πει εν ολίγοις ότι ο κ. Βερναρδάκης διατύπωσε απλώς κάποια σκέψη.

«Χαρτογράφηση»

Τρεις μήνες μετά και αφού το ζήτημα των συμβασιούχων έχει αποτελέσει επανειλημμένως πεδίο σύγκρουσης στη Βουλή, με την κυβέρνηση να επαναλαμβάνει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων θα πρέπει να αποκατασταθεί, δεδομένου ότι πρόκειται για υπαλλήλους που εργάζονται χρόνια σε συγκεκριμένες θέσεις, καθώς στην πραγματικότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επιβεβαιώνεται ότι δρομολογείται η μονιμοποίησή τους.

Ηδη, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία «χαρτογράφησης» των εργαζομένων με συμβάσεις σε όλο το φάσμα του Δημοσίου, προκειμένου να αποσαφηνιστεί πόσοι δουλεύουν, σε ποιες θέσεις και σε ποιους φορείς. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκαν και από τον κ. Σκουρλέτη, αμέσως μετά το «κλείσιμο» της αξιολόγησης περί τα τέλη Μαΐου θα βρεθεί «οριστική λύση» για τη μονιμοποίηση περίπου 30.000 ατόμων. Το πιθανότερο είναι το ζήτημα να τεθεί ενώπιον της Βουλής, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει διακομματική συναίνεση.

Ως προς το πρακτικό του θέματος, επικρατέστερο σενάριο είναι η κατάρτιση νομοθετικής ρύθμισης, για συγκεκριμένες κατηγορίες συμβασιούχων όπως είναι οι καθαρίστριες, οι πυροσβέστες, οι εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές και παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι, προκειμένου να μονιμοποιηθούν, θα πρέπει να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να εργάζονται στην υπηρεσία τους για κάποια χρόνια.

Ετερη πιθανή διαδικασία είναι η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους και εν συνεχεία προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ.

Τους τελευταίους μήνες, πάντως, υπάρχουν συνεχείς προσλήψεις συμβασιούχων κυρίως στους ΟΤΑ, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός του έκτακτου προσωπικού εκτός ΝΠΙΔ, δηλαδή συμβασιούχοι και μετακλητοί, έφτασε τις 74.789 τον περασμένο Φεβρουάριο. Βεβαίως συμβάσεις δεν συνάπτονται μόνο στους ΟΤΑ αλλά και στα υπουργεία. Τελευταίο «δείγμα γραφής» είναι οι 2.338 οκτάμηνες προσλήψεις αρχαιολόγων, ειδικευμένων εργατών, συντηρητών αρχαιοτήτων κ.λπ. που υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, προκειμένου να συνδράμουν τη ΔΕΗ στην εξόρυξη πρώτων υλών στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή