Η προοπτική συμφωνίας ρίχνει τις αποδόσεις των ομολόγων

Η προοπτική συμφωνίας ρίχνει τις αποδόσεις των ομολόγων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, αποτυπώνοντας τον άνεμο αισιοδοξίας που δημιουργεί η προοπτική ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Την ίδια ώρα οι μετοχές των τραπεζών καταγράφουν κέρδη που κυμαίνονται μεταξύ 20% και 40% σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Χθες η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 6,405%, που είναι η χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του 2014. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014 η απόδοση του 10ετούς είχε διαμορφωθεί στο 5,5%, αντανακλώντας τη σημαντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Ωστόσο η εικόνα αυτή γρήγορα ανατράπηκε εξαιτίας της ανησυχίας για τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, ανησυχία που επαληθεύτηκε με την προκήρυξη εκλογών στο τέλος Δεκεμβρίου. Στο τέλος του 2014 η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 8,5% και ακολούθησε μια μεγάλη άνοδος, αντανακλώντας την ανησυχία των επενδυτών για τις επιδιώξεις της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Στις αρχές Ιουλίου, λίγο πριν από το δημοψήφισμα, η απόδοση ανήλθε στο 14,6%. Η νέα υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς, χθες, το οδήγησε σε χαμηλότερο επίπεδο και από αυτό του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν και τότε είχαν σχηματιστεί ισχυρές προσδοκίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές των τραπεζών, από τα τέλη Μαρτίου, αποκομίζουν κέρδη που φτάνουν ακόμα και το 40%, καλύπτοντας τις σημαντικές απώλειες που κατέγραφαν από τις αρχές του έτους λόγω της απογοήτευσης και της ανησυχίας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Η μετοχή της Eurobank ενισχύεται κατά περίπου 38%, της Εθνικής κατά 33%, της Πειραιώς κατά 28% και της Alpha Bank κατά 20%. Παρά τα κέρδη, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών σε σχέση με αυτά που πραγματοποιήθηκε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση τον χειμώνα του 2015. Η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα εμφανίζουν την καλύτερη εικόνα καθώς οι απώλειες από την τιμή ανακεφαλαιοποίησης είναι κοντά στο 5%, ενώ Eurobank και Πειραιώς παραμένουν σε επίπεδα 30% χαμηλότερα των αντίστοιχων τιμών.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργεί ισχυρές προσδοκίες για την έξοδο της χώρας από την κρίση και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την επιστροφή της εμπιστοσύνης. Μετά την ψήφιση των μέτρων, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τις 15 Μαΐου, ακολουθεί η συζήτηση για το κρίσιμο ζήτημα του χρέους με την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων μείωσής του. Παράλληλα, αναμένεται και η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξέλιξη που θα έχει μεγάλη επίδραση στην ψυχολογία, ενισχύοντας αποφασιστικά την εμπιστοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν στελέχη τραπεζών, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επάνοδο της οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή