Προσωπική αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για την τροπολογία της ΣΕΚΑΠ

Προσωπική αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για την τροπολογία της ΣΕΚΑΠ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η οποία προσέλαβε χαρακτηριστικά προσωπικής σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους κ. Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, εξελίχθηκε η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και έγκρισης τροπολογίας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας επιχειρείται να ρυθμιστεί ζήτημα προστίμων κρατικών φορέων που βρίσκονται σε κατάσταση αποκρατικοποίησης.

Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντήλλαξαν σοβαρές κατηγορίες αναφορικά με το ποιός εκ των δύο υπηρετεί με ορθό τρόπο ή υπονομεύει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, καταδεικνύοντας αμφότεροι ότι η επεικείμενη δύσκολη διαδικασία έγκρισης από τη Βουλή των προαπαιτούμενων μέτρων για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης θα είναι εξαιρετικά επώδυνη για το πολιτικό σύστημα και την ήδη πολλαπλώς τραυματισμένη εικόνα της εθνικής αντιπροσωπείας.

Το πολιτικό θερμόμετρο είχε ανέβει κατακόρυφα από χθες, εξαιτίας των χειρισμών εκ μέρους της πλειοψηφίας, όσον αφορά την κατάθεση και αποδοχή της επίμαχης τροπολογίας: Την κατέθεσε βουλευτής, την έκανε με καθυστέρηση αποδεκτή η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση ζητούσε επιμόνως και έντονα εξηγήσεις για το περιεχόμενο και το κόστος της ρύθμισης, απαντήσεις δεν δίνονταν, και σαν μα μην έφταναν όλα αυτά, η πολύωρη χθεσινή διαδικασία στην Ολομέλεια «έκλεισε» με τρόπο που παραβιάζει ευθέως τον Κανονισμό, καθώς και με την καταγραφή ενός πρωτοφανούς περιστατικού. Ο ειδικός γραμματέας της Βουλής έκλεισε το μικρόφωνο του προεδρεύοντος Δημ. Κρεμαστινού, ώστε να μην συνεχιστεί η συζήτηση, την ώρα που βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούσαν το λόγο.

Ο κ. Ν. Βούτσης αρχικώς, αλλά και ο πρωθυπουργός, υπεραμύνθηκαν τόσο της άκρως προβληματικής διαδικασίας, όσο και της ουσίας της προταθείσας ρύθμισης, αναλαμβάνοντας έτσι απολύτως την ευθύνη για τα όσα μη κολακευτικά για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες συνέβησαν στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Το ξεχωριστό της διαδικασίας, πάντως, πέρα από την ανταλλαγή επιθετικών τοποθετήσεων και χαρακτηρισμών, είναι ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποδεχθεί συμβιβαστική πρόταση του κ. Μητσοτάκη, να αποσυρθεί η βουλευτική τροπολογία και να επανακατατεθεί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής (δηλαδή συνοδευόμενη από Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), ώστε σε επόμενη συνεδρίαση να εξετάσει μεθοδικά και αναλυτικά, αφήνοντας να εννοηθεί έτσι ότι η ΝΔ θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να την υποστηρίξει.

Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε την πρόταση, συνεπής στην επιθετική γραμμή έναντι της αντιπολίτευσης και επικαλούμενος ανάλογες πρακτικές προηγούμενων περιόδων στο Κοινοβούλιο – τις οποίες, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ από τις θέσεις της αντιπολίτευσης, κατήγγειλε με σφοδρότητα.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας (που κατόπιν αιτημάτων ήταν «ονομαστική») ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, με 149 επί των παρόντων να ψηφίζουν «ναι» και 97 «όχι». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή