Αποδίδει η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Αποδίδει η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητα διατήρησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια δανεισμού, ενώ ο κ. Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε ότι ενισχύεται και διευρύνεται η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται χαμηλότερα από τον στόχο του 2%, διατηρώντας ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αν χρειαστεί. Απαιτείται η συνέχιση της πολύ επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Η ανάκαμψη του πληθωρισμού της Ευρωζώνης το τελευταίο πεντάμηνο έχει ενθαρρύνει τους υπέρμαχους των υψηλών επιτοκίων δανεισμού να απαιτούν την, πρόωρη, σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Ωστόσο, η επεκτατική νομισματική πολιτική που εφαρμόζει από την πρώτη ημέρα της θητείας του ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι είχε πολύ θετικά αποτελέσματα τα προηγούμενα χρόνια, περιορίζοντας την απήχηση εθνικιστικών, αντιευρωπαϊκών και λαϊκίστικων πολιτικών δυνάμεων. Το πιθανότερο είναι πως ο κ. Ντράγκι θα μείνει στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που έσωσε την Ευρωζώνη από κατάρρευση το 2012, όταν είχε πει πως θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» ώστε να διασφαλίσει πως το ευρώ είναι αμετάκλητο. Εκείνη η δήλωση στα τέλη Ιουλίου του 2012 είχε οδηγήσει σε σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και ευρύτερα στην Ευρωζώνη. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι στην Ευρώπη η δογματική και αντιπαραγωγική εμμονή στη λιτότητα ενισχύει πολιτικές δυνάμεις εθνικιστικές, μισαλλόδοξες και σε κάθε περίπτωση αντίθετες με τον στόχο της Ε.Ε. για ευημερία και ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής διάστασης. Ασκώντας επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ιδίως από τις αρχές του 2015 και μετά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ο κ. Ντράγκι κατάφερε να ανασχέσει την απήχηση αντιευρωπαϊκών κομμάτων όπως το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και το ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία.

Από τις αρχές του 2015 και μετά, η ΕΚΤ κατάφερε με τη νομισματική της πολιτική να μετατρέψει πιστωτική συρρίκνωση 40 και πλέον μηνών σε πιστωτική επέκταση ύψους περίπου 2% στα τέλη του 2016. Η ανεργία είχε φτάσει το 12,1% τον Απρίλιο του 2013. Χάρη, όμως, στις αγορές κρατικών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ύψους 2,3 τρισ. ευρώ μέχρι σήμερα, η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 9,5% τον Μάρτιο του 2017. Προφανώς η μείωση της ανεργίας δεν πιστώνεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ, αλλά η μείωση του κόστους δανεισμού για κράτη και επιχειρήσεις σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η ενίσχυση για την ανάπτυξη και την απασχόληση, που προέκυψε, πιστώνονται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ (πλην Λακεδαιμονίων). Η ύφεση του 2012 και του 2013 μετατράπηκε σε αναιμική μεν, ανάπτυξη δε τα επόμενα χρόνια, σε σημαντικό βαθμό διότι η επεκτατική νομισματική πολιτική Ντράγκι επέτρεψε σε πολλά κράτη να ακολουθήσουν επεκτατική δημοσιονομική πολιτική ή, τουλάχιστον, να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη λιτότητα των προηγούμενων χρόνων.

Ανεξάρτητη

Χθες ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν συζήτησε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο η συζήτηση για το μέλλον της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να λάβει χώρα τον Ιούνιο, όταν η ΕΚΤ θα παρουσιάσει τις νέες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Μέχρι σήμερα, η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κινείται κάτω από τον στόχο του 2% έως και το 2019. Τέλος, ερωτηθείς για την κριτική που ασκεί συνεχώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προς την ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι είναι «αρκετά ειρωνικό» να καταφέρονται διαρκώς κατά της κεντρικής τράπεζας οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή