Οι πέντε κινήσεις Τσίπρα αμέσως μετά τη συμφωνία

Οι πέντε κινήσεις Τσίπρα αμέσως μετά τη συμφωνία

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεδομένη, παρά τις εκκρεμότητες που παραμένουν, θεωρείται στο Μέγαρο Μαξίμου η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά και η ψήφιση των επερχόμενων μέτρων από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας να στρέφει ήδη το βλέμμα του σε κινήσεις ανάταξης του πολιτικού κλίματος και επανασυσπείρωσης του εκλογικού του ακροατηρίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες από μυστικές δημοσκοπήσεις που είναι εις γνώσιν των κομμάτων, η διαφαινόμενη συμφωνία που συνεπάγεται μείωση των συντάξεων, αλλά και του αφορολογήτου, οδηγεί στην παρούσα φάση τουλάχιστον στην περαιτέρω απομείωση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, πλήττοντας παράλληλα την εικόνα του πρωθυπουργού, γεγονός που εξηγεί και την επιλογή του κ. Τσίπρα να επιχειρήσει να την «επικοινωνήσει» ο ίδιος στους πολίτες.

Στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, αλλά και στελέχη που γνωρίζουν άριστα την ανθρωπογεωγραφία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούν, πάντως, μετά και το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή πριν από την πασχαλινή ανάπαυλα, ότι κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, που τοποθετούνται εντός του προσεχούς δεκαημέρου, τα μέτρα θα εγκριθούν με 153 «Ναι». Οτι, δηλαδή, δεν πρόκειται να υπάρξουν «διαρροές» ή παραιτήσεις και παράδοση της έδρας τους από βουλευτές. Και τούτο, χωρίς μάλιστα ο κ. Τσίπρας να αναγκαστεί να προβεί σε κινήσεις δραματοποίησης της διαδικασίας, όπως, για παράδειγμα, να προσδώσει στις ψηφοφορίες τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ομως, καθώς η επερχόμενη συμφωνία με τους εταίρους συνεπάγεται πρόσθετο πολιτικό κόστος, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως προαναφέρθηκε, αναζητούνται «πολιτικά αντίμετρα», τα οποία θα συγκρατήσουν τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και θα μεταφέρουν το κέντρο βάρους της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. από το πεδίο της οικονομίας.

Ειδικότερα, στις κινήσεις που αναμένεται να δρομολογήσει ο πρωθυπουργός περιλαμβάνονται:

• Η επαναφορά στο προσκήνιο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να αναδειχθούν οι διαχωριστικές γραμμές με τη Ν.Δ. και να τονιστεί το δίπολο μεταξύ «προόδου και συντήρησης».

• Η διεξαγωγή αναπτυξιακών συνεδρίων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με στόχο η κυβέρνηση να περάσει στις τοπικές κοινωνίες την εικόνα ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας μέσω της επερχόμενης συμφωνίας με τους εταίρους θα έχει θετικό αποτύπωμα και για τις ίδιες.

• Η πραγματοποίηση καταστατικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επαναβεβαιωθεί η εσωκομματική κυριαρχία του κ. Τσίπρα.

• Η δρομολόγηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός συγκλίσεων, κυρίως με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

• Η διεξαγωγή διάσκεψης ειδικά για τις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου η κυβέρνηση να «διαφημίσει» την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μετά τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου το καλοκαίρι του 2018.

Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας δεν φέρεται να σχεδιάζει στην παρούσα φάση άλλες, μεγαλύτερου βεληνεκούς πολιτικές κινήσεις, όπως, για παράδειγμα, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης –παρά τα θρυλούμενα για τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο– για μία σειρά από λόγους. Πρώτον, διότι δεν προτίθεται να διαταράξει τις υφιστάμενες εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, επειδή έχουν συμπληρωθεί μόλις οκτώ μήνες από τις τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Και τέλος –με δεδομένη την υπερψήφιση των μέτρων– διότι δεν έχει λόγους να μη διατηρήσει το όπλο του ανασχηματισμού για τη νέα πολιτική περίοδο που θα εκκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα μετακινείται εκ των πραγμάτων οριστικά από τον στόχο μιας νέας νίκης στις προσεχείς εκλογές στην εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ ως ενός εκ των δύο βασικών πυλώνων του νέου διπολισμού και στην αποτροπή της αυτοδυναμίας της Ν.Δ. και του κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Υπ’ αυτήν την έννοια, κομβικής σημασίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην υποχωρήσει σε ποσοστά κάτω του 20% και να τερματιστεί η απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων από το κυβερνών κόμμα στη Ν.Δ.

Ευνοϊκά για τον στόχο του κ. Τσίπρα να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίαρχη δύναμη στον πέραν της Ν.Δ. και αριστερά χώρο λειτουργεί εκ των πραγμάτων ο κύκλος εσωστρέφειας στον οποίο εμφανίζεται να εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η αδυναμία της κίνησης των κ. κ. Αννας Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούση, Γ. Φλωρίδη και του κ. Στ. Θεοδωράκη να καταλήξουν σε ένα modus vivendi που θα οδηγούσε στην πολιτική τους συμπόρευση. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει, μέσω των λεγόμενων «αντίμετρων» στις μειώσεις σε συντάξεις και το αφορολόγητο, να δημιουργήσει μια νέα εκλογική «πελατεία» και κυρίως να ανακόψει τη διαρροή ψηφοφόρων από τα χαμηλότερα στρώματα προς τη Ν.Δ. ώστε να αποτρέψει την προοπτική αυτοδυναμίας του κ. Μητσοτάκη.

Πάντως, ως απάντηση το επιτελείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας επεξεργάζεται ήδη πολιτικές που θα επιτρέψουν στον κ. Μητσοτάκη να προσεγγίσει τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως, για παράδειγμα, οι άνεργοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή