Εσωτερικό δημοψήφισμα στο ΠΑΣΟΚ

Εσωτερικό δημοψήφισμα στο ΠΑΣΟΚ

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποφασισθεί από αυτούς ποια θα είναι η πορεία του κόμματος σε σχέση με τη μετεξέλιξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έχει πέσει στο τραπέζι και συζητείται στη Χαριλάου Τρικούπη. Στον απόηχο της απόφασης της κ. Φώφης Γεννηματά να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από τις εξελίξεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προηγούμενο Σάββατο και τις κινήσεις που εξελήφθησαν ως προσπάθεια αμφισβήτησης της ηγεσίας και υπονόμευσης του εγχειρήματος της ΔΗΣΥ, στη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ότι η επιλογή είναι η φυγή προς τα εμπρός, προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα εσωστρέφειας.

Το διάστημα των επόμενων μηνών θεωρείται κρίσιμο, με τρεις σημαντικούς σταθμούς: το συνέδριο της ΔΗΣΥ στα τέλη Ιουνίου, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο και ένα δεύτερο συνέδριο της ΔΗΣΥ σε μεταγενέστερο χρόνο, που θα αφορά τη διαδικασία μετεξέλιξης σε ενιαίο πολιτικό φορέα. Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιούνταν ούτως ή άλλως, καθώς η διαδικασία μετασχηματισμού της ΔΗΣΥ δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη απόφαση του συλλογικού οργάνου. Στην εσωτερική συζήτηση του ΠΑΣΟΚ πάνω σε αυτό το θέμα επισημάνθηκε από διάφορες πλευρές ότι ενδεχομένως δεν αρκεί η απόφαση του συνεδρίου, όπως δεν αρκεί μια απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ή μια απόφαση της ηγεσίας.

«Διάλυση»

«Ουσιαστικά μιλάμε για μια απόφαση που θα περιγράφει τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και την ίδρυση ενός νέου κόμματος», υπογραμμίζει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη. Για μια τέτοια απόφαση, λοιπόν, συζητήθηκε η πρόταση να απευθυνθεί το κόμμα στη βάση του, στα μέλη που έχουν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, συμπορευθεί με αυτό. Ο προβληματισμός που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη συγκεκριμένη πρόταση είναι το κατά πόσον μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα τα μητρώα μελών, δηλαδή η σχετική βάση δεδομένων. «Θα πρέπει να είναι αξιόπιστη η διαδικασία όσον αφορά το ποιοι αποφασίζουν για τη ζωή ή τον θάνατο του ΠΑΣΟΚ», είναι το εμφατικό σχόλιο που γίνεται. Συζητείται, πάντως, το ενδεχόμενο να μπορούσαν να αξιοποιηθούν για μια τέτοια διαδικασία τα μητρώα συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων για το συνέδριο.

Σε σχέση με όσα έγιναν στην Κεντρική Επιτροπή και για τα οποία η ευθύνη επιρρίπτεται στους Νίκο Ανδρουλάκη και Στέφανο Ξεκαλάκη, το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι «η διαφοροποίηση έγινε για τη διαφοροποίηση», και εκτιμάται ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει προσπάθεια να συνεχισθεί με διάφορους τρόπους η αμφισβήτηση, μέσα από έναν «πόλεμο χαρακωμάτων». «Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η ιστορία πρέπει να μείνει πίσω και να προχωρήσουμε. Δεν υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού, ωστόσο, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στα επόμενα βήματα, αλλά εντός του πλαισίου που έχει περιγραφεί και με τους όρους που έχουν τεθεί», υπογραμμίζεται σχετικά. Πάντως, έχει γίνει μια καταγραφή των συσχετισμών και με βάση αυτή η κομματική ηγεσία θεωρεί ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να κινηθούν οι διαφωνούντες σε γραμμή ευθείας αμφισβήτησης επιλογών στο εξής. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι οι «δυνάμεις» της άλλης πλευράς στο Πολιτικό Συμβούλιο είναι μόλις τρία μέλη από τα 13, στην Κεντρική Επιτροπή περί τα 45 από τα 155 και αντίστοιχη αναφορά εκτιμάται ότι υπάρχει στις κατά τόπους νομαρχιακές επιτροπές. Ωστόσο, η εκτίμηση της ηγετικής ομάδας είναι ότι εν πολλοίς αυτός ο συσχετισμός είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων κινήσεων και ενεργοποίησης μηχανισμών των προηγούμενων χρόνων και ότι δεν αντικατοπτρίζεται στη βάση με αντίστοιχα ποσοστά.

Στον αντίποδα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στ. Ξεκαλάκης έσπευσε να καταστήσει σαφές με δηλώσεις του ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία τής επί της ουσίας καθαίρεσής του, καθώς η κ. Γεννηματά, μαζί με την ανακοίνωση πραγματοποίησης έκτακτου συνεδρίου, ανακοίνωσε τη συγκρότηση Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, στην οποία ρόλο συντονιστή αναλαμβάνει ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος, σύμφωνα με την απόφαση της προέδρου του κόμματος, θα ασκεί τα καθήκοντα του γραμματέα μέχρι το συνέδριο. Ο κ. Ξεκαλάκης και ο κ. Ανδρουλάκης έχουν θέσει, σύμφωνα με συνομιλητές τους, ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος, με τον πρώτο να ζητεί και με δημόσια δήλωσή του να συγκληθούν τα αρμόδια, βάσει καταστατικού, όργανα, προκειμένου να ληφθούν εκεί οι όποιες αποφάσεις.

Προβλέπονται αντιδράσεις

Παράλληλα, είναι σαφές ότι προσβλέπουν για το αμέσως προσεχές διάστημα σε αντιδράσεις που θα εκδηλωθούν με διάφορες αφορμές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και από μέλη κατά τόπους νομαρχιακών, που, όπως εκτιμούν, θα αντιδράσουν με τον δικό τους τρόπο στις αποφάσεις της ηγεσίας. Στη Χαρ. Τρικούπη, από την άλλη, εκτιμούν ότι τα ζητήματα της επικαιρότητας θα επισκιάσουν την όποια δημόσια συζήτηση για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, και το θέμα, τουλάχιστον όσο αφορά τη δημοσιότητα, θα εκτονωθεί σύντομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή