80 χρόνια πριν… 28-IV-1937

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΠΙΛΜΠΑΟ: Παρίσιοι, 27.- Κατά πληροφορίας του εν Μπιλμπάο ανταποκριτού του Πρακτορείου Χαβάς, τα εθνικά αεροπλάνα [φρανκικοί] εβομβάρδισαν χθες επί ολόκληρον οκτάωρον την πόλιν του Μπιλμπάο, ρίψαντα περί τας 1.000 βόμβας εις διάφορα σημεία της πόλεως. Αι προκληθείσαι καταστροφαί είναι μεγάλαι και ο επακολουθήσας πανικός απερίγραπτος. Τε εθνικά αεροπλάνα κατήλθον μέχρις ύψους 40 μέτρων υπέρ την πόλιν, αψηφούντα τας ριπάς του αντιαεροπορικού πυροβολικού των Βάσκων, και ο εκκωφαντικός βόμβος των κινητήρων των [γερμανικά στούκας] μετά των τρομακτικών κρότων εκ της εκρήξεως των ριπτομένων βομβών εδημιούργουν ατμόσφαιραν κολάσεως. [Στη φωτογραφία, ο στρατηγός της Λουφτβάφε Hugo Sperrie, διοικητής της Λεγεώνας Κόνδωρ, η οποία την προηγουμένη είχε καταστρέψει τη μαρτυρική Γκερνίκα.]

Η ΦΟΒΕΡΗ ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ: Επιστολή της ως μεταφράστριας έργων του Ονήλ με την οποία ελέγχει με τεκμήρια και λεπτή ειρωνεία κάποιες παρατηρήσεις του [Γιώργου] Πράτσικα σχετικές με το ανέβασμα έργων του μεγάλου Αμερικανού που δεν έκαμε το Εθνικό Θέατρο. Μεταξύ άλλων, η Παξινού τού επισημαίνει ότι προφανώς δεν έχει διαβάσει το «Παράδοξο Ιντερμέτζο» που οι παραστάσεις του στην Αμερική διαρκούν επτά ώρες, ειδάλλως δεν θα το πρότεινε. Και ακόμα: «Οσον αφορά το “Νησί” [για το οποίο ο Πράτσικας εγκαλεί το Εθνικό που δεν το έχει ανεβάσει], τέτοιο έργο δεν έχει γράψει ο Ονήλ. Isle θα πη εγγλέζικα νησί και Ile, που προφέρεται το ίδιο, θα πη το πάχος της φάλαινας. Κι αυτό το Ile έχει γράψει ο δυστυχής Ονήλ. Αν ο κ. Πράτσικας το είχε διαβάσει –πράγμα απίθανον γιατί δεν έχει μεταφραστή στα γαλλικά– θα έβλεπε ότι πρόκειται για έναν φαλαινοθήρα ο οποίος χρόνια και χρόνια υπερηφανεύεται πως ποτέ του δεν εγύρισε στην πατρίδα του χωρίς να είναι το καράβι του κάργα από Ile. […].»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή