ΚΟΣΜΟΣ

Σε λίγους μήνες οι υπογραφές για ισραηλινό αέριο στην Τουρκία

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε λίγους μήνες οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ αναμένεται να υπογράψουν σημαντικές συμφωνίες και πρωτόκολλα που θα αποτελέσουν το εφαλτήριο βήμα για την μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Την παραπάνω άποψη εκφράζουν ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και οι αξιωματούχοι της Τουρκίας μετά τις πρόσφατες επαφές τους με την ισραηλινή πλευρά στη Σύνοδο Ατλαντικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία.

«Τα νέα είναι χαρμόσυνα και οι εξελίξεις ελπιδοφόρες», τονίζει τουρκική πηγή της «Κ» που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας από την σκοπιά της Τουρκίας. Η πηγή μας που συνομιλεί με υψηλόβαθμα στελέχη του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος προβάλλει την άποψη ότι η τουρκική πλευρά θεωρεί πως η κυβέρνηση του Ισραήλ το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει στρατηγική στο ζήτημα της ενέργειας. Στην νέα περίοδο αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στον παράγοντα της Τουρκίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες σε δυο με τρεις μήνες, δηλαδή εντός του καλοκαιριού, οι δυο κυβερνήσεις αναμένεται να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών και να επιχειρήσουν να έρθουν σε συμφωνία για έναν οδικό χάρτη, με τον οποίο σταδιακά το ισραηλινό φυσικό αέριο θα μεταφερθεί στην Τουρκία.

Ας σημειωθεί ότι σε αυτό το σημείο η πηγή μας εστιάζει σε δυο σημεία. Πρώτον, τα τελευταία μηνύματα της Προεδρίας της Τουρκίας για το συγκεκριμένο ζήτημα φέρουν μεγάλη σημασία. Δεύτερον, η συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ για το φυσικό αέριο προχωρά ανεξάρτητα από την πορεία του Κυπριακού.

Τι τονίζει ο Ερντογάν;

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγη ώρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην νέα στρατηγική της χώρας του στο πεδίο της ενέργειας.

Ο κ. Ερντογάν υπογραμμίζει την σημασία της συνεργασίας στο ενεργειακό πεδίο. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι μέχρι το 2023 η Τουρκία φιλοδοξεί να είναι μια από τις δέκα πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη. Για να συμβεί αυτό η Τουρκία χρειάζεται νέες εναλλακτικές λύσεις στο πεδίο της ενέργειας. 

Στη νέα περίοδο, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στον όρο win-win, στον τομέα της ενέργειας η Τουρκία εστιάζει σε τρία σημαντικά πεδία: Ασφάλεια παροχής, εγχώρια αποθέματα και προβλέψιμη αγορά.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ