Μένουμε πίσω από… επιλογή

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένοι στη συμπολίτευση ομιλούν για την κρίση της Ευρωζώνης. Ακόμη και ο πρωθυπουργός, πράγμα περίεργο, γιατί κάτι θα έχει ακούσει περί του αντιθέτου αν φορά τα ακουστικά του κατά τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αντιλαμβάνομαι να θεωρεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση όταν υποστηρίζει τον Μελανσόν. Πρέπει, όμως, ως πρωθυπουργός, να παραδεχθεί ότι το κράτος που κυβερνά είναι το μόνο που εξακολουθεί να βολοδέρνει στα κύματα της οικονομικής κρίσης. Παρ’ όλη την εντυπωσιακή επιβεβαίωση της δημοσιονομικής εξισορρόπησης και, γενικότερα, την επιδιόρθωση των πληγών που βρήκε ανοικτές η μεγάλη κρίση του 2008.

Αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ότι δεν βλέπουν πως η ευρωπαϊκή οικονομία έχει επιστρέψει σε καλές μέρες, είναι γιατί θέλουν να κρύψουν πως η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος που παραμένει σε κρίση όταν όλα τα άλλα έχουν ξεπεράσει και τη δεύτερη ύφεση. Η Αμερική αντιμετώπισε την κρίση του 2008-2009 δυναμικά και έκτοτε δεν αναμετρήθηκε με νέα υφεσιακά φαινόμενα. Αντιθέτως, η Ευρωζώνη κτυπήθηκε σκληρά το 2008 και ενώ είχε αρχίσει να ξεπερνά εκείνο το σοκ, αντιμετώπισε δεύτερη ύφεση, 2011 με αρχές 2013.

Στην πρώτη ύφεση, η Ελλάδα υπήρξε το κατεξοχήν θύμα, απροετοίμαστη όπως ήταν γιατί είχε συστηματικά αποφύγει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις παρ’ όλη την τεράστια έκθεσή της στον κίνδυνο χρέους. Η Ευρωζώνη αντιμετώπισε ένα δεύτερο κύμα ύφεσης, με τη χώρα μας να πρωταγωνιστεί όταν η ελληνική κρίση χρέους διαδόθηκε σε ολόκληρο τον Νότο.

Η αποκάλυψη των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία την κράτησε εκτός της ανάκαμψης που πέτυχαν τα ευρωπαϊκά κράτη, ήδη από τα τέλη του 2009. Οταν ήρθε το δεύτερο κύμα ευρωπαϊκής ύφεσης, η Ελλάδα, αδυνατισμένη από ένα συγχρονισμένο σοκ σε όλο τον οργανισμό, οικονομικό, κοινωνικό και κρατικό, βυθίστηκε ακόμη περισσότερο. Χάρη στην ιστορικών διαστάσεων αναδιοργάνωση του εξωτερικού (κυρίως) δημόσιου χρέους ξεκίνησε μια ενάρετη πορεία εξόδου από την κρίση, η οποία θα είχε καταστεί εντυπωσιακή, εφόσον οι πολιτικοί δεν εμπόδιζαν τη ριζοσπαστική επίλυση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων («κόκκινα»).

Παρά ταύτα, το 2014 η Ελλάδα είχε πλέον συντονίσει τον βηματισμό της. Εξάλλου, η επαναφορά της Ευρωζώνης σε θετικό έδαφος ήταν η πιο αργή που έχει παρατηρηθεί έπειτα από οποιαδήποτε ύφεση, ήταν όμως και η πιο αρμονικά κατανεμημένη. Δυστυχώς, σκοντάψαμε για μια ακόμη φορά στην ύφεση που προκλήθηκε αποκλειστικά εξαιτίας των παλαβών πολιτικών επιλογών που σημάδεψαν το 2015 και ακόμη δυστυχέστερα το λάθος επαναλήφθηκε στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, με την καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης, περικόπτοντας, όπως έδειξε και η χθεσινή έκθεση του ΙΟΒΕ, την ανάκαμψη που περιμένουμε για το τρέχον έτος, στο μισό. Με προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, όπως ομολόγησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή