Παζλ με συμβάσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις

Παζλ με συμβάσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσλήψεις διά της πλαγίας, προσλήψεις με συμβάσεις και δυνατότητα ανανέωσης, μπαράζ προσλήψεων στους ΟΤΑ, ασφαλώς προσλήψεις σε υπουργικά γραφεία, προνομιακές αποσπάσεις, μετατάξεις, καθώς και… παραδοσιακές προσλήψεις αναπληρωτών, αποτελούν το παζλ που συνθέτει την εικόνα στον δημόσιο τομέα. Αλλες μετριούνται σε χιλιάδες και άλλες σε απλές δεκάδες. Ολες όμως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν τη δική τους ιδιαίτερη βαρύτητα. Βεβαίως, υπάρχουν και οι ανελαστικές (π.χ. για την κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης, οι οποίες καταγράφονται παρακάτω), άλλα όπως προκύπτει δεν έχουν όλες αυτόν τον χαρακτήρα. Ενδεικτική η καταγραφή ανά υπουργείο, που ακολουθεί:

Πολιτισμού

Πολύς θόρυβος έγινε γύρω από την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου να προσληφθούν 2.338 άτομα, τα οποία θα απασχοληθούν στα έργα που πραγματοποιεί η ΔΕΗ και τα οποία θα πληρωθούν απ’ αυτήν. Συγκεκριμένα πρόκειται:

α) κυρίως για αρχαιολόγους αλλά και

β) για ειδικευμένους εργάτες,

γ) συντηρητές,

δ) αρχιτέκτονες,

ε) μηχανικούς κ.ά.,

που θα απασχοληθούν στις προγραμματισμένες ή έκτακτες αρχαιολογικές εργασίες οι οποίες προκύπτουν στο πλαίσιο της τρέχουσας δραστηριότητας της ΔΕΗ Α.Ε. για την εξόρυξη λιγνίτη στους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας. Δεν είναι η πρώτη φορά βεβαίως που γίνεται αυτό. Ο αρχαιολογικός νόμος 3028/2002 αρ. 37 παρ. 6, που προβλέπει την πρόσληψη προσωπικού για επιστημονική επίβλεψη και τεχνική υποστήριξη των δημοσίων έργων με πιθανό αρχαιολογικό ενδιαφέρον, εφαρμόζεται εδώ και χρόνια.

Το 2016 για τις ίδιες περιοχές προσελήφθησαν 3.564 άτομα, το 2015 αντίστοιχα 2.070 άτομα, ενώ το 2014 –σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ– 2.144 άτομα, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (έως οκτώ μηνών). Πριν από την έναρξη οποιουδήποτε μεγάλου δημόσιου έργου, ο νόμος επιβάλλει αρχαιολογική έρευνα, όπως έγινε στην περίπτωση του μετρό, εθνικών οδών κ.ά.

Υγείας

Εντός του Μαΐου αναμένεται να προκηρυχθούν 3.000 θέσεις γιατρών και λοιπών επαγγελματιών Υγείας, που θα στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας στο πλαίσιο του προωθούμενου νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πρόκειται συγκεκριμένα για προσλήψεις που αφορούν:

α) 1.300 γιατρούς και

β) 1.700 λοιπούς εργαζομένους.

Σ’ αυτούς τους τελευταίους περιλαμβάνονται οι εξής ειδικότητες:

• νοσηλευτές,

• επισκέπτες Υγείας,

• κοινωνικοί λειτουργοί,

• διοικητικό προσωπικό.

Θα προσληφθούν με διετείς συμβάσεις –με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο έτη– και με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους.

Επιπλέον, για το 2017, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προαναγγείλει τουλάχιστον 4.000 προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων για το ΕΣΥ, που αφορούν:

α) 2.000 γιατρούς του ΕΣΥ και

β) 2.000 μη ιατρικό προσωπικό (και πάλι αφορούν ειδικότητες όπως νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι, λοιποί επαγγελματίες Υγείας κ.ά.).

Εργασίας

Μπαράζ προσλήψεων σε δήμους για τη στελέχωση των Κέντρων Κοινότητας που θα λειτουργήσουν στη χώρα, στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού Πρόνοιας, έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2017.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Θ. Φωτίου, στόχος είναι η πρόσληψη 1.450 εργαζομένων σε 254 δήμους, με την εποπτεία του ΑΣΕΠ, όπως πραγματοποιούνται όλες οι προσλήψεις ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, από τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα, για συγχρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ δράσεις.

Οπου κριθεί απαραίτητο, θα υπάρξουν προσλήψεις και με συμβάσεις έργου.

Την ίδια στιγμή, ένας μικρός αριθμός παλαιών και νέων συμβασιούχων απασχολείται στο υπουργείο Εργασίας και στα ασφαλιστικά ταμεία. Από το 2016, στο υπουργείο Εργασίας, με βάση διάταξη νόμου (άρθρο 44 του ν. 4403) που πέρασε ο τότε αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, έχουν συναφθεί 22 ατομικές συμβάσεις έργου απευθείας με το υφιστάμενο προσωπικό καθαριότητας (7 άτομα) αλλά και φύλαξης (15 άτομα).

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο παρέκαμψε τις εταιρείες εργολάβων, δημιουργώντας μια νέου τύπου στρατιά συμβασιούχων, «κλείνοντας έτσι το μάτι» στους εργαζομένους στην καθαριότητα και στη φύλαξη, οι οποίοι ελπίζουν σε μια καλύτερα αμειβόμενη εργασία.

Παιδείας

Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε σχολεία ενόψει της επόμενης σχολικής χρονιάς 2017-2018 περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας. Ετησίως ο αριθμός των αναπληρωτών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση κυμαίνεται από 19.000 έως και 21.000.

Λόγω των μηδενικών διορισμών μονίμων, για το 2017-2018 ο αριθμός αναμένεται να είναι περίπου 21.000. Οι προσλήψεις γίνονται μέσω μοριοδότησης ενώ, για την κατάταξη των υποψηφίων, μετρούν η προϋπηρεσία τους σε θέση αναπληρωτή και η επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της χρονιάς το υπουργείο προχωρεί σε μικρούς αριθμούς προσλήψεων σε άλλες εκπαιδευτικές δομές, όπως για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και για ειδικές κατηγορίες σχολείων, ενώ ορισμένες προσλήψεις (π.χ. βοηθητικού προσωπικού σε Ειδικά Σχολεία) θα γίνουν μέσω του υπ. Εργασίας.

Αλλα υπουργεία

Από εκεί και πέρα, υπάρχει και μια σειρά μικρότερης έκτασης προσλήψεων, ανά υπουργείο, που αφορούν από τη στελέχωση επιτελικών θέσεων, κυρίως μέσω της πληγής των μετακλητών, που υιοθετείται σε πολύ μεγάλη κλίμακα από την παρούσα κυβέρνηση (μολονότι προεκλογικά την είχε… καταγγείλει), και φτάνει σε διάφορους «σποραδικούς» διορισμούς για την πλήρωση θέσεων, για την «εξυπηρέτηση» αναγκών. Επίσης, υπάρχουν πάντα και οι διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ.

Για παράδειγμα, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκίνησαν από τη Δευτέρα οι αιτήσεις στο ΑΣΕΠ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΟΣΕ συνολικά 48 ατόμων. Παράλληλα, από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έχουν προαναγγελθεί προσλήψεις στις ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και στα ΕΛΤΑ, ωστόσο μέχρι στιγμής παραμένουν στο θεωρητικό πλαίσιο των εξαγγελιών.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 22 νέες προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες για τη στελέχωση επιτελικών θέσεων στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Τεχνολογιών Ενημέρωσης. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα στη «Διάυγεια», έχουν αποσπαστεί/μεταταχθεί σε θέσεις του νέου υπουργείου περί τους 30 εργαζομένους.

Και μια και απασχόλησε πρόσφατα την επικαιρότητα, ο νέος νόμος για την ίδρυση της «ελληνικής ΝΑSΑ», που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα για διαβούλευση, προβλέπει άλλες 10 νέες προσλήψεις, ειδικών επιστημόνων στη διαστημική τεχνολογία. Κατά βάση όμως, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η εταιρεία θα στελεχωθεί με προσωπικό από άλλους φορείς του Δημοσίου.

Στην κατηγορία των «σποραδικών» προσλήψεων μπορεί κανείς να καταγράψει εκατοντάδες περιπτώσεις από όλα τα υπουργεία, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο εντυπωσιακές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή