Λάθος στην καταμέτρηση των ψήφων στη Βουλή

Λάθος στην καταμέτρηση των ψήφων στη Βουλή

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με λάθη «διανθίστηκε» η, ούτως ή άλλως, προβληματική κοινοβουλευτική διαδικασία, επίκεντρο της οποίας αναδείχθηκε η επίμαχη βουλευτική (ΣΥΡΙΖΑ) τροπολογία για την τύχη προστίμων που είχαν επιβληθεί σε υπό αποκρατικοποίηση φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου.

Μετά την ολοκλήρωση μιας περιπετειώδους, ως προς την εξέλιξή της, ονομαστικής ψηφοφορίας, ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα, ειδικώς για την επίμαχη τροπολογία:

Επί 256 παρόντων που ψήφισαν, υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν 149, ενώ «οχι» είπαν 97 βουλευτές.

Οι αριθμοί αυτοί, ωστόσο, αναδείκνυαν μια διαφορά δέκα βουλευτών (το άρθοισμα των «ναι» και των «όχι» ήταν 246). Θέμα να απουσίαζαν κάποιοι την ώρα της ψηφοφορίας επί της τροπολογίας δεν υφίσταται, καθώς τόσο η επίμαχη ρύθμιση, όσο και άλλα άρθρα και τροπολογίες ψηφίζονταν μαζί – ταυτόχρονα.

Σε ερώτηση της «Κ» προς τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, η απάντηση ήταν πως το λάθος φαίνεται και πως θα γινόταν έρευνα-επανεξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί τί ακριβώς συνέβη.

Λίγη ώρα αργότερα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες ανακοινώθηκε το σωστό αποτέλεσμα, το οποίο διαφοροποιείτο και ως προς το πόσοι ήταν παρόντες. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε στους κοινοβουλέυτικούς συντάκτες ότι ψήφισαν, τελικώς, συνολικά 255 (και όχι 256) βουλευτές, και πως εξ αυτών 149 υπερψήφισαν την τροπολογία, ενώ 106 (και όχι 97) ψήφισαν «όχι».

Οπως εκτιμήθηκε αρμοδίως, η διαφορά ως προς τα «όχι» προέκυψε πιθανώς επειδή κάποιοι που είχαν ειδοποιήσει εγγράφως ότι θα απουσιάζουν και δήλωσαν «πρόθεση ψήφου» -η οποία βάσει του Κανονισμού δεν προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα, προσήλθαν στο Κοινοβούλιο και ψήφισαν κανονικά. Οι ψηφολέκτες, όμως, εμφανίζονται σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, να είχαν … προεξοφλήσει τις απουσίες, να βασίζονται σε επιστολές πρόθεσης ψήφου, και να μην καταγράφουν όσα ακούν εκείνη την ώρα.

Επιπρόσθετο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι λάθη εντοπίστηκαν και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου (για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό) στο οποίο εντάχθηκε η τροπολογία. Και πάλι, πάντως, επί των μη θετικών για την πλειοψηφία ψήφων. Συγκεκριμένα:

Αρχικώς ανακοινώθηκε ότι «ναι» είπαν 151 βουλευτές, «όχι» 76, και «παρών» 29 βουλευτές. Στην διορθωτική ανακοίνωση αναφέρθηκε πως «ναι» είπαν 151 βουλευτές, «όχι» 88, και «παρών» 16 βουλευτές.

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή