Ιστορική επιλογή για τη Γαλλία και την Ευρώπη

Ιστορική επιλογή για τη Γαλλία και την Ευρώπη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποτέ μια προεδρική εκλογή δεν ήταν τόσο ζωτικής σημασίας, για το μέλλον της Γαλλίας κατά πρώτον, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου, αφού πλέον τα πάντα συνδέονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο γεγονός παρακολουθείται στενά από όλους τους γείτονές μας και τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που πρέπει να ληφθούν, την Κυριακή 7 Μαΐου, το μέλλον της Ευρώπης δεν θα είναι το ίδιο και, συνεπώς, η παγκόσμια ισορροπία θα μεταβληθεί. Η Γαλλία, λοιπόν, ετοιμάζεται για μια ιστορική επιλογή.

Η χώρα μας εκκίνησε τη δημιουργία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η πολιτική της θέση καθώς και η οικονομική της βαρύτητα διαμόρφωσαν έναν πυλώνα της Ευρώπης μας. Τώρα κινδυνεύει να καταρρεύσει αυτός ο πυλώνας και ολόκληρο το οικοδόμημα διαρκώς απειλείται και άρα το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να υπονομευθεί. Η εκστρατεία του πρώτου γύρου των εκλογών υπήρξε ήδη αρκετά ανησυχητική από την άποψη αυτή. Από τους έντεκα υποψηφίους οι δέκα, κάποια στιγμή στην πολιτική τους σταδιοδρομία, τάχθηκαν ενάντια στο ευρωπαϊκό έργο! Μόνο ο Εμανουέλ Μακρόν το είχε ως σημαία του και το γεγονός αυτό αποτελεί από μόνο του μια πρώτη νίκη, αφού ένας ευρω-αισιόδοξος λόγος τού επέτρεψε να προκριθεί στον πρώτο γύρο των εκλογών της 23ης Απριλίου.

Οι εκλογές, όμως, δεν έχουν ακόμη κερδηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο σε σύγχυση μπορεί να βρίσκεται κάποιος από τις αμφιλογίες μέρους της ρεπουμπλικανικής Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς όσον αφορά την ψήφο στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Μια περίεργη σύγχυση των αξιών οδηγεί κάποιους χαμένους του πρώτου γύρου να μην επιλέξουν μεταξύ των υποψηφίων από το κέντρο και αυτών από την άκρα Δεξιά.

Σε αυτούς τους εσωτερικούς χειρισμούς έρχονται να προστεθούν οι εξωτερικές χειραγωγήσεις. Ο Πούτιν, ο οποίος εργαζόταν ανέκαθεν προς την κατεύθυνση της αποδυνάμωσης της Ε.Ε., ποτέ δεν έκρυψε την υποστήριξή του προς τη Μαρίν Λεπέν και το Κρεμλίνο την επικουρεί περισσότερο από ποτέ στην τελική ευθεία, όπως το μαρτυρούν και οι επιθέσεις Ρώσων χάκερ ενάντια στην ιστοσελίδα του κινήματος του Εμανουέλ Μακρόν.

Σε έναν κόσμο όπου οι απειλές γίνονται όλο και μεγαλύτερες, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο μοναδικός που απευθύνει κάλεσμα για ευρωπαϊκή αναγέννηση. Αντιμέτωπος με τον πειρασμό της περιχαράκωσης στις εθνικές ταυτότητες που προτάσσει η Μαρίν Λεπέν, είναι ο μόνος που δεσμεύεται με αποφασιστικότητα προς την εμβάθυνση και τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης. Σε μια εποχή που η διεθνής οικονομία έχει αποσταθεροποιηθεί, αντιμέτωπη με αβέβαιου αποτελέσματος πολιτικές εντάσεις, είναι ο μοναδικός που προτείνει προστατευτικές μεταρρυθμίσεις με συγκερασμό των συμφερόντων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Ενώ όλα τα σταθερά σημεία αναφοράς έχουν αποδυναμωθεί, έως το σύστημα της διατλαντικής συμμαχίας, είναι ο μόνος που προτείνει τη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρώπης, μιας πολιτικής Ευρώπης την οποία ο κόσμος έχει ανάγκη.

Στις 7 Μαΐου, δύο οράματα, αυτό της Ευρώπης και αυτό της εθνικής κυριαρχίας, θα βρεθούν αντιμέτωπα την ώρα της κάλπης. Αυτά τα δύο οράματα συνιστούν τη νέα διαχωριστική γραμμή που διασχίζει την Ευρώπη και όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο Παρίσι. Εκφράζω την ελπίδα ότι αυτή η ψηφοφορία σηματοδοτεί τη νίκη των προοδευτικών και των φιλοευρωπαίων, καθώς και το εναρκτήριο λάκτισμα για την ευρωπαϊκή επανίδρυση.

* Η κ. Μαριέλ Ντε Σαρνέζ είναι ευρωβουλευτής και μέλος του επιτελείου του Εμανουέλ Μακρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή