Τι λέει ο Τραμπ για Ελλάδα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ελλάδα έχει κερδίσει τη συμπάθεια του Λευκού Οίκου για την οικονομική κρίση που εξακολουθεί να την ταλαιπωρεί, προκαλώντας μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τη βούληση και της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ να συνδράμει ώστε να επιτευχθεί μία λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αμερικανοί δεν είναι αρνητικοί στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον ικανοποιούνται οι όροι του – κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα στην ελληνική κρίση σε συνάντησή του με εκπροσώπους συντηρητικών ειδησεογραφικών οργανισμών. Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Τζον Γκίζι του πρακτορείου Newsmax, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι «σε κακή κατάσταση» και ότι αυτό είναι «απαίσιο». Σχετικά με το κλίμα της συνομιλίας τους, ο κ. Γκίζι μετέφερε στην «Κ» την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει συναίσθηση της κρίσης και θέλει να βοηθήσει – μάλιστα τον ρώτησε αν είναι Ελληνας.

Πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών διαπίστωνε, πάντως, μετά τις επαφές στην Ουάσιγκτον ότι η κυβέρνηση Τραπ δεν έχει ακόμη διαμορφώσει θέση για το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος εκτιμούσε πως δεν θα διαφωνήσει, εφόσον τηρούνται οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ. Φαίνεται όμως ότι το θέμα δεν έχει υψηλή προτεραιότητα για τη νέα αμερικανική διακυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είδε τον ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν, αλλά τον εκτελούντα χρέη υφυπουργού Αντι Μπόκολ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, που συνάντησε τον κ. Μνούτσιν, θέλησε να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα εμποδίσουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με συνεργάτες του, το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται υψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, καθώς το θεωρούν ευρωπαϊκό ζήτημα. Ωστόσο, δεν αποκλείουν μια μικρή συμμετοχή του ΔΝΤ και διαμηνύουν ότι θα δουν πιθανή συμφωνία θετικά.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν όμως πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι και παρατηρητές της αμερικανικής πολιτικής στην Ουάσιγκτον είναι ότι όσο καθυστερεί η λύση, τόσο πιο απρόβλεπτη θα είναι η στάση των ΗΠΑ έναντι και του ΔΝΤ και της Ελλάδας, λόγω της αναμενόμενης ανάληψης των καθηκόντων των υποψήφιων υφυπουργού και αναπληρωτή υφυπουργού Οικονομικών Ντέιβιντ Μάλπας και Ανταμ Λέρικ, που δεν είναι θαυμαστές ούτε του ΔΝΤ ούτε του ελληνικού του προγράμματος.

H προϋπόθεση

Αντίστοιχα, όσο πιο αξιόπιστο είναι το πακέτο πολιτικής του προγράμματος και όσο πιο ξεκάθαρα είναι τα μέτρα που είναι διατεθειμένοι να λάβουν οι Ευρωπαίοι για την ελάφρυνση του χρέους, τόσο πιο εύκολο θα είναι για την αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίξει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών μετέφερε την εικόνα ενός κτιρίου που παραμένει άδειο, καθώς δεν έχει στελεχώσει κρίσιμες θέσεις. Παράλληλα, ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το ποια κατεύθυνση θα δοθεί στην περίπτωση της Ελλάδας. Οπως εκτίμησε, μάλιστα, είναι προτιμότερο η αμερικανική κυβέρνηση να μην έχει άποψη για το θέμα παρά να έχει, χωρίς να είναι σαφές το σκεπτικό τους. Ομως ο κ. Τσακαλώτος μετέφερε στο Newsmax και μια ανησυχία, δηλώνοντας ότι περιμένει τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης και τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά θέλει γρήγορη λύση με έντιμο συμβιβασμό για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ερωτώμενος για τη στάση του έναντι του ΔΝΤ, ο κ. Τραμπ είπε ότι «θα έχει κάτι τις επόμενες ημέρες». Αυτό ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι θα διατηρήσει την υποστήριξή των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό. Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ επιχειρεί να προσεταιρισθεί την αμερικανική κυβέρνηση. Ηταν ενδεικτική η δημόσια συζήτηση, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου, Λαγκάρντ και Μνούτσιν, με την κ. Λαγκάρντ να επιχειρεί να ρίξει γέφυρες συνεργασίας για ζητήματα που γνωρίζει ότι ενδιαφέρεται να προωθήσει η νέα κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις του κοινού ήταν διχασμένες: Αμερικανός δημοσιογράφος που εκτιμά ότι η κυβέρνηση Τραμπ χρειάζεται ειδικό χειρισμό έλεγε ότι η απόδοση της κ. Λαγκάρντ ήταν «αριστοτεχνική», ενώ εργαζόμενη στον Ταμείο σχολίαζε ότι η παρακολούθηση της συζήτησης ήταν «επώδυνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή