Βολές σε Τσίπρα από Μητσοτάκη για διαπλοκή

Βολές σε Τσίπρα από Μητσοτάκη για διαπλοκή

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στιγμές ακραίας πόλωσης εξαιτίας μιας βουλευτικής τροπολογίας βίωσε η εθνική αντιπροσωπεία το πρωί της Παρασκευής, καθιστώντας σαφές ότι ουδεμία πρόβλεψη μπορεί να γίνει για το κλίμα εντός του οποίου η Βουλή θα κληθεί, εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος, να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα, για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, νέα επώδυνα μέτρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το πολιτικό σύστημα είναι πως, κατά τη χθεσινή εκρηκτική κοινοβουλευτική διαδικασία, οι εκατέρωθεν άκρως επιθετικές διαθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εκδηλώθηκαν διά οξύτατου περιεχομένου στις ομιλίες των κ. Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στη σφοδρή αντιπαράθεση ενεπλάκησαν και όλα τα άλλα κόμματα.

Η αφορμή δόθηκε εξαιτίας των χειρισμών της πλειοψηφίας, ως προς τροπολογία μέσω της οποίας επιχειρείται να ρυθμιστεί ζήτημα προστίμων –για υποθέσεις λαθρεμπορίου– κρατικών φορέων που βρίσκονται σε κατάσταση αποκρατικοποίησης.

Η εν λόγω τροπολογία ήταν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνοδευόταν από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να γνωστοποιείται το κόστος για τα δημόσια έσοδα, και έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης αποδεκτή από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι το ζήτημα της κατάθεσης εκπρόθεσμων και άσχετων με τα υπό συζήτηση νομοσχέδια τροπολογιών, είτε βουλευτικών είτε υπουργικών, οι οποίες μάλιστα δεν συνοδεύονται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έθεσε με εμφατικό τρόπο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόσο στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής όσο και στο τετ α τετ που είχε την Τετάρτη με τον Νίκο Βούτση, από τον οποίο ζήτησε να αναλάβει τις ευθύνες του και να προστατεύσει το κύρος του Κοινοβουλίου.

Παραβιάσεις

Η αρχική συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη, όταν και προκλήθηκε το πρόβλημα, εξελίχθηκε με επίσης προβληματικό τρόπο και πολλές φορές με ευθεία και σοβαρή παραβίαση του Κανονισμού – γεγονός το οποίο «εμπλούτισε» την κατά της δικομματικής πλειοψηφίας επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης. Η πρωτοβουλία του κ. Κυρ. Μητσοτάκη να προτείνει συμβιβαστική λύση συνάντησε την άρνηση του πρωθυπουργού, καταδεικνύοντας το μεγάλο και εκρηκτικό χάσμα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εισηγήθηκε την απόσυρση της τροπολογίας, την επανακατάθεσή της ως υπουργικής με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να γίνει αναλυτική συζήτηση. «Οταν, κ. Τσίπρα, μιλήσατε πρώτη φορά ως πρωθυπουργός από αυτό το βήμα, κλείσατε την ομιλία σας συγκινημένος, λέγοντας ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος. Ορίζει ή δεν ορίζει το Σύνταγμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή τροπολογία χωρίς έκθεση του ΓΛΚ; Απαντήστε αντί να κρύβεστε με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο. Εν τη ρύμη του λόγου σας είπατε ότι η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση. Γιατί δεν τη λέτε;» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Αν θέλουμε να κάνουμε πρόοδο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου, να έρθει ο υπουργός να εξηγήσει με λόγια σταράτα ποιους αφορά αυτή η τροπολογία», προσέθεσε κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι «αφήνει σκιές για χαριστικές ρυθμίσεις και διαγραφές χρεών από λαθρεμπόριο».

Η περί τη διαδικασία νομοθέτησης οξύτατη συζήτηση προσέλαβε νέες διαστάσεις, όταν ο συγκυβερνών πρόεδρος των ΑΝΕΛ σε παρέμβασή του, απαντώντας σε έως εκείνη την ώρα αναπάντητες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης ως προς το ποιον αφορά η επίμαχη ρύθμιση, αναφέρθηκε στο όνομα του επιχειρηματία Ι. Σαββίδη και την περίπτωση της αποκρατικοποίησης της ΣΕΚΑΠ. Υψηλόβαθμες πηγές της Πειραιώς σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «χρειάστηκε να πάει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή για να αποκαλυφθεί ο κ. Τσίπρας». Η εξέλιξη, όπως ήταν αναμενόμενο, πυροδότησε το κλίμα, με τις φραστικές συγκρούσεις πλέον να αφορούν και το ποια πολιτική δύναμη υπηρετεί συμφέροντα και ενισχύει τη διαπλοκή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή