Εκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια

Εκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εθνικιστές διαδηλωτές εισέβαλαν  την Πέμπτη το βράδυ στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, αφού οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, για πρώτη φορά, έναν Αλβανό πρόεδρο της Βουλής.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί απ’ έξω, εξοργισμένο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, εισέβαλε στην κεντρική αίθουσα του Κοινοβουλίου στα Σκόπια. Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε ελαφρά μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα. Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν συνολικά 42 άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί βουλευτές της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης αλλά και των αλβανικών κομμάτων.

Το Κοινοβούλιο εκκενώθηκε τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες με επέμβαση της αστυνομίας, που έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης και χημικών, και παραμένει φρουρούμενο από δυνάμεις των αρχών ασφαλείας.

Στους δρόμους, ωστόσο, παραμένουν φανατικοί οπαδοί του Γκρούεφσκι, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη σύγκληση του Κοινοβουλίου υπό τον Αλβανό Ταλάτ Τζαφέρι. Χθες, πάντως, επικρατούσε επιφανειακή ηρεμία στα Σκόπια.

Εμμέσως οι Βρυξέλλες και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια χαρακτήρισαν θετική εξέλιξη της εκλογή του προέδρου της Βουλής, η οποία ωστόσο κινείται στα όρια της νομιμότητας, με την προσδοκία ότι θα δρομολογηθούν διαδικασίες εξομάλυνσης της κατάστασης.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ, μετά το προχθεσινό διάγγελμά του για ηρεμία, έχει καλέσει σε σύσκεψη τους αρχηγούς των κομμάτων, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση. Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν τα κόμματα, πλην του VMRO του Γκρούεφσκι, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα, δεδομένου ότι θεωρούν τον πρόεδρο υπαίτιο της επικίνδυνης κρίσης, και μάλιστα τα αλβανικά δεν τον αναγνωρίζουν καν. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, δεν διαφαίνεται επί του παρόντος φως στο τούνελ της κρίσης και τα βλέμματα είναι στραμμένα στην άφιξη, τη Δευτέρα, στα Σκόπια του αναπληρωτή βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Χόιτ Μπράιαν Γι.

Η κατάσταση στα Σκόπια είναι ανησυχητική, δήλωσε χθες το πρωί, προσερχόμενη στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, στη Μάλτα, η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι. Οπως ανέφερε, «θεωρούμε ότι η άσκηση βίας είναι απαράδεκτη, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει στον χώρο της δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο. Πιστεύουμε ότι στα Σκόπια θα πρέπει να σεβασθούν όλοι τις θεσμικές αρχές της δημοκρατίας και να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις, ιδιαίτερα επικίνδυνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή