Ενωμένοι οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο για το Brexit

Ενωμένοι οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο για το Brexit

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην σύνοδο Κορυφής οι 27 ηγέτες έχουν σκοπό να δείξουν πλέον έμπρακτα ότι  είναι ενωμένοι σαν μία γροθιά όσον αφορά το Βrexit.  Η ατζέντα της Συνόδου άλλωστε δεν είναι έχει άλλο θέμα από τις κατευθυντήριες γραμμές που θα καθορίσουν την διαπραγμάτευση της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.

Και η Βρετανίδα πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι θα έχει να αντιμετωπίσει. Την Πέμπτη δήλωσε πως η υπόλοιπη Ευρώπη «θα ταχθεί εναντίον μας» για αυτό και ζήτησε από τους ψηφοφόρους της να την υποστηρίξουν στις εκλογές έτσι ώστε να αποκτήσει την μεγαλύτερη δυνατόν διαπραγματευτική δύναμη. Η ίδια άλλωστε γνωρίζει ότι όσο περισσότερο ενωμένοι είναι οι ευρωπαίοι στο θέμα του Brexit τόσο πιο δύσκολα θα αποκτήσει το εύκολο διαζύγιο που χρειάζεται από την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή ενότητα θα δοκιμαστεί δήλωσε την Τρίτη ο Καγκελάριος της Αυστρίας Κ. Κερν καθώς «είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Μ. Βρετανία θα είναι να χωρίσει την Ευρώπη προσπαθώντας να καταφέρει διμερείς διαπραγματεύσεις με ορισμένα κράτη μέλη.»

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων για τις κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγμάτευσης που θα κληθούν να αποφασίσουν οι 27 ηγέτες σήμερα έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες. Προστέθηκε π.χ ότι σύμφωνα με τον διεθνή νόμο όλη η περιοχή της ηνωμένης Ιρλανδίας θα είναι μέρος της Ε.Ε ή ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές χωρίς αυτές να συνιστούν προηγούμενο για κάθε νομική πράξη της Ένωσης με τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς, όπως επέμεινε η Κύπρος να γραφτεί. Η Γαλλία από την άλλη κατάφερε να αποκλείσει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες από μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με το Η. Βασίλειο, ενώ η Πολωνία και η Ουγγαρία πρόσθεσαν  τη διαβεβαίωση ότι οι πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να αποκτήσουν βρετανική κατοικία μετά από πέντε χρόνια.

Στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Ε. Συμβουλίου Ν. Τουσκ στους υπόλοιπους ηγέτες τονίζει ότι η Μ. Βρετανία πρέπει να τιμήσει όλες τις χρηματικές της υποχρεώσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή