ΕΛΛΑΔΑ

Αντικυβερνητικό στίγμα στις πορείες της Πρωτομαγιάς

Το μεγαλύτερο μέρος των συγκεντρωμένων, με κύριο όγκο το ΠΑΜΕ, κατευθύνθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία.

Με πορεία του Πολυτεχνείου έμοιαζαν φέτος οι εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των συγκεντρωμένων (με κύριο όγκο το ΠΑΜΕ) πορεύθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε τη μεγάλη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωσή του στην πλατεία Συντάγματος, συγκεντρώνοντας από 8.000 έως10.000 εργαζομένους και νέους. Βασικό χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, με βασικό ομιλητή τον Γιώργο Πέρρο, ήταν το έντονα αντικυβερνητικό στίγμα και η ανάδειξη της ανάγκης «πάλης ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό», γι’ αυτό και η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. «Η Πρωτομαγιά του 2017 να αποτελέσει πραγματική αφετηρία νέων μεγάλων δυναμικών εργατικών - λαϊκών αγώνων ανασύνταξης του κινήματος, για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν την περίοδο της κρίσης, να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς αντιλαϊκούς νόμους», τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από τον χώρο της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα.

Η μικρότερη όλων των τελευταίων ετών ήταν η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που κάλεσαν η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στην πλατεία Κλαυθμώνος, με τη συμμετοχή και της ΑΔΕΔΥ, και η οποία εξελίχθηκε σε πορεία προς το Σύνταγμα.

Το μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας, που είχε ξεκινήσει από την οδό Πατησίων (στο ύψος της Χαλκοκονδύλη), προχώρησε σε έντονη διαμαρτυρία στο «Χίλτον». Διαδηλωτές, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, επιχείρησαν να εισέλθουν στο ξενοδοχείο, όπου πραγματοποιούνται οι συνομιλίες κυβέρνησης - θεσμών, με αποτέλεσμα να απωθηθούν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της ΛΑΕ κατήγγειλε τη «χούντα που επιβάλλει το 4ο μνημόνιο». Διαδηλωτές της ΛΑΕ μαζί με Παλαιστινίους συνέχισαν την πορεία μέχρι την ισραηλινή πρεσβεία, σε ένδειξη αλληλεγγύης, όπως δήλωσαν, στην απεργία πείνας Παλαιστινίων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ.

Στο Μουσείο πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων. Ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα (περίπου 2.000 - 3.000 άτομα και συμμετοχή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλων αριστερών και αναρχικών κινήσεων), ενώ το μεγαλύτερο μέρος συνέχισε προς το «Χίλτον» και την αμερικανική πρεσβεία.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ