Οι πρωτομαγιάτικες πορείες στις πόλεις του κόσμου

Οι πρωτομαγιάτικες πορείες στις πόλεις του κόσμου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες χρησιμοποίησε χθες η τουρκική αστυνομία για να διαλύσει απαγορευμένη πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, με τις Αρχές να προβαίνουν σε περισσότερες από 200 συλλήψεις. Η αστυνομία εξαπέλυσε δακρυγόνα εναντίον ομάδας διαδηλωτών, οι οποίοι αποπειράθηκαν να πορευθούν από τη συνοικία Μετσιντιγεκόι στην πλατεία Ταξίμ, φωνάζοντας το σύνθημα: «Η Ταξίμ είναι –και θα παραμείνει– δική μας». Δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν στη συνοικία Μπεσίκτας, όπου η αστυνομία ανέφερε ότι εντόπισε 40 κοκτέιλ μολότοφ, 17 χειροβομβίδες και 176 κροτίδες.

Στο Παρίσι, μικρής έκτασης ταραχές σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι κοντά στην πλατεία της Βαστίλλης και στο περιθώριο της μεγάλης πορείας της Πρωτομαγιάς στη γαλλική πρωτεύουσα. Δεκάδες κουκουλοφόροι νεαροί αποσπάσθηκαν από τον όγκο των διαδηλωτών, για να πετάξουν βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απήντησαν με ρίψεις δακρυγόνων. Η πορεία της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι είχε ως κεντρικό σύνθημά της τον κίνδυνο που παρουσιάζει η Μαρίν Λεπέν για τη γαλλική δημοκρατία.

Στην Ισπανία, διαδηλώσεις με αφορμή την Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 70 πόλεις της χώρας, ύστερα από πρόσκληση των συνδικάτων UGT και CCOO. Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών υπήρξε η αναστολή της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας από τη συντηρητική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος.

Στις ΗΠΑ, μεγάλες διαδηλώσεις αναμενόταν να πραγματοποιηθούν χθες σε πολλές αμερικανικές πόλεις, ύστερα από πρόσκληση συνδικαλιστικών οργάνων και οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών. Στη Νέα Υόρκη, τα μικρά καταστήματα ιδιοκτησίας μεταναστών και ταξί επρόκειτο να μη λειτουργήσουν χθες κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής, μεταξύ 7 και 10 το πρωί. Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος, εργαζόμενοι σε εστιατόρια ταχείας εστίασης θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και συγκέντρωση μπροστά σε εστιατόριο McDonald’s στο Μανχάταν.

Στο Λος Αντζελες, οι διοργανωτές των εκδηλώσεων της Πρωτομαγιάς ανέμεναν χθες δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο πάρκο Μακάθρουρ, για να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι το δημαρχείο στο κέντρο της πόλης.

Πορεία στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας πραγματοποίησαν χθες περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Μοσχοβίτες, για να τιμήσουν την εργατική Πρωτομαγιά. Η χθεσινή διαδήλωση ήταν πολύ μεγαλύτερη από αντίστοιχες προηγούμενων ετών, όταν μόλις 100.000 άνθρωποι τιμούσαν την εμβληματική επέτειο.

Σημαντική παρουσία είχαν οι νοσταλγοί του κομμουνιστικού καθεστώτος, με πολλούς διαδηλωτές να κρατούν κόκκινες σημαίες με σφυροδρέπανα και πορτρέτα του Λένιν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή