«Ναι μεν, αλλά…» Μακρόν, Λεπέν για την Ε.Ε.

«Ναι μεν, αλλά…» Μακρόν, Λεπέν για την Ε.Ε.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να τετραγωνίσουν τον κύκλο αναφορικά με το επίμαχο θέμα της θέσης της Γαλλίας στην Ε.Ε. επιχείρησαν, έξι ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν. Με παράλληλες, διορθωτικές τοποθετήσεις τους, οι δύο υποψήφιοι επιχείρησαν να διεμβολίσουν ευρύτερα ακροατήρια, αν και το τελικό αποτέλεσμα μάλλον θόλωσε τις διαχωριστικές γραμμές.

Με συνέντευξή του στο BBC, ο Μακρόν δήλωσε για πρώτη φορά στην προεκλογική εκστρατεία του ότι η Ε.Ε. οφείλει να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων, αν δεν θέλει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο του Frexit, δηλαδή της εξόδου της Γαλλίας.

«Είμαι ευρωπαϊστής», δήλωσε ο Μακρόν, για να προσθέσει: «Την ίδια στιγμή, όμως, οφείλουμε να αντικρίσουμε την πραγματικότητα, να ακούσουμε τον λαό μας, που είναι πολύ οργισμένος». Το φαβορί για τη γαλλική προεδρία δήλωσε ότι, από την επομένη της εκλογής του, θα εργαστεί για μια «σε βάθος μεταρρύθμιση της Ε.Ε.». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, «θα έχουμε το Frexit ή μια νίκη του Εθνικού Μετώπου».

Νωρίτερα, η Μαρίν Λεπέν είχε στείλει αντιφατικά μηνύματα ως προς τη στάση της έναντι της Ε.Ε., καθώς η πλειοψηφία των Γάλλων δεν αποδέχεται την έξοδο από την Ευρωζώνη. Το Σάββατο δήλωσε ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί προτεραιότητα του οικονομικού της προγράμματος.

Την επομένη, υποστήριξε ότι το ευρώ θα μπορούσε να παραμείνει ως «κοινό νόμισμα», το οποίο θα χρησιμοποιείται από τις μεγάλες επιχειρήσεις που ασχολούνται με το διεθνές εμπόριο, ενώ το «εθνικό νόμισμα» θα χρησιμοποιείται για τις καθημερινές συναλλαγές. Στη χθεσινή, προεκλογική ομιλία της, στο παρισινό προάστιο Βιλπάντ, η κ. Λεπέν απέφυγε την παραμικρή αναφορά στο ευρώ, ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματός της, Φλοράν Φιλιπό, προέβλεψε ότι σε περίπτωση εκλογής του Εθνικού Μετώπου, οι Γάλλοι «μέσα σε ένα χρόνο πιθανότατα» θα πληρώνουν την μπαγκέτα τους όχι σε ευρώ αλλά σε φράγκα.

Ενώ η κ. Λεπέν μιλούσε στο Βιλπάντ, ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, ανέβαινε στο βήμα μπροστά από το άγαλμα της Ζαν ντ’ Αρκ, στο κέντρο του Παρισιού, στην καθιερωμένη συγκέντρωση της Ακροδεξιάς για την Εργατική Πρωτομαγιά. Ο 88χρονος ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, τον οποίο η κόρη του απέπεμψε από το κόμμα για να διαχωριστεί από τις αντισημιτικές θέσεις του, εξέφρασε την υποστήριξή του στην εκστρατεία της Μαρίν Λεπέν, δηλώνοντας ότι «δεν είναι Ζαν ντ’ Αρκ, αλλά αποδέχεται την ίδια αποστολή, τη Γαλλία».

Κάπου 300 μέτρα μακριά, ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιρνε μέρος σε μια άλλη συγκέντρωση υψηλού συμβολισμού προς τιμήν του Μαροκινού Μπραχίμ Μπουράμ, ο οποίος την Πρωτομαγιά του 1995 πνίγηκε στον Σηκουάνα, όπου τον είχαν ρίξει μπράβοι του Εθνικού Μετώπου.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υπέρ της Λεπέν τάχθηκε ο συντηρητικός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, ο οποίος είχε εξασφαλίσει το 4,7% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου ότι θα του προσφέρει την πρωθυπουργία σε περίπτωση νίκης της. Πάντως, χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας OpinionWay φέρνει τον Μακρόν να προηγείται της Λεπέν με 61% (+1%) έναντι 39% (-1%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή