Υποχώρησαν κατά 7,8% τα έσοδα της Forthnet το 2016

Υποχώρησαν κατά 7,8% τα έσοδα της Forthnet το 2016

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συντηρητική εμπορική πολιτική, η επιβολή τέλους φορολόγησης 10% στη συνδρομητική τηλεόραση και η χαμηλή απόδοση του Ελληνικού Πρωταθλήματος (Super league) ήταν οι βασικοί λόγοι που έπληξαν πέρυσι τα έσοδα και τους συνδρομητές της Forthnet. Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 7,8%, φτάνοντας τα 325 εκατ. ευρώ, ενώ η συνδρομητική βάση της εταιρείας υποχώρησε κατά περίπου 10%. Ειδικότερα μείωση 9% σημείωσε η πελατειακή βάση στις τηλεπικοινωνίες, ενώ κατά 11% υποχώρησαν οι συνδρομητές στις υπηρεσίες δορυφορικής τηλεόρασης.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση, κατά 12,9%, στο επίπεδο των νοικοκυριών που λαμβάνουν συνδυαστικές υπηρεσίες τηλεόρασης και τηλεπικοινωνιών (triple play). Σύμφωνα με την εταιρεία, στο τέλος του Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, τα νοικοκυριά με Nova 3Play/συνδυαστικές υπηρεσίες της Forthnet ανήλθαν στα 301,6 χιλιάδες, έναντι 346,3 χιλ. που ήταν στο τέλος του 2015.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η εταιρεία αύξησε και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) και περιόρισε τις υψηλές ζημίες του παρελθόντος. Συγκεκριμένα τα κέρδη EBITDA κατά 14%, φτάνοντας τα 54,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους 23,5 εκατ. ευρώ, έναντι 49 εκατ. ευρώ το 2015. Ο περιορισμός των ζημιών αποδίδεται κυρίως στη σημαντική μείωση των αποσβέσεων και των λοιπών εξόδων του ομίλου (προμήθειες, μεταφορικά, παροχές τρίτων κ.λπ.).

Η διοίκηση της εταιρείας δεν έκρυψε τις δυσκολίες που διέρχεται. «Η συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας», σχολίασε ο επικεφαλής του ομίλου Πάνος Παπαδόπουλος, «επηρέασε αρνητικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και το 2016, ενώ η επιβολή φορολογίας 10% στη συνδρομητική τηλεόραση και η απόδοση της Superleague επηρέασαν αρνητικά τη συνδρομητική μας βάση. Σε αυτό το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον», πρόσθεσε, «διατηρήσαμε μία συντηρητική εμπορική πολιτική και βελτιώσαμε περαιτέρω το κοστολογικό μοντέλο της εταιρείας. Ως εκ τούτου πετύχαμε σημαντική βελτίωση του EBITDA, παρά την κάμψη των συνολικών εσόδων».

Ο όμιλος, μετά την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) ύψους 70 εκατ. ευρώ, έχει δανειακές υποχρεώσεις 255 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 619 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση ύψους 175 εκατ. ευρώ. «Μετά την επιτυχή έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου και την κάλυψη της βασικής προϋπόθεσης για την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, επικεντρωνόμαστε στα επιχειρησιακά μας πλάνα με βασικό άξονα τις καινοτόμες υπηρεσίες που αναβαθμίζουν την εμπειρία των συνδρομητών μας», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Παπαδόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή