ΠΟΜΙΔΑ: Γκρίζο τοπίο για τουριστικές μισθώσεις

ΠΟΜΙΔΑ: Γκρίζο τοπίο για τουριστικές μισθώσεις

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια ιδιότυπη «ομηρία» των ιδιοκτητών ακινήτων που ενδιαφέρονται να μισθώσουν τις κατοικίες τους σε ξένους τουρίστες, αξιοποιώντας τις διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως π.χ. η Airbnb, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε επιστολή που απέστειλε χθες στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Αιτία είναι το γεγονός ότι, επί της ουσίας, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων παραμένει σε ένα γκρίζο αδιευκρίνιστο τοπίο, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι επιτρέπεται και τι όχι. Η κυβέρνηση νομοθέτησε σχετικές ρυθμίσεις προς το τέλος του 2016, οι οποίες όμως ποτέ δεν τέθηκαν σε εφαρμογή, όπως π.χ. η σύσταση μητρώου για την εγγραφή των ιδιοκτητών που θα δραστηριοποιούνταν στη συγκεκριμένη αγορά, ενώ παράλληλα τέθηκαν περιορισμοί, όπως μέχρι δύο μισθώσεις/ακίνητα ανά ΑΦΜ. Εκτοτε, η σχετική νομοθεσία δεν εφαρμόστηκε, ενώ στις αρχές Απριλίου δημοσιεύθηκαν νέες διατάξεις, με τις οποίες ουσιαστικά τίθεται σε επ’ αόριστον αναστολή η ρύθμιση της εν λόγω αγοράς, καθώς ορίζεται ότι η λειτουργία της θα οριστεί με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία αγνοείται κι ενώ επίκειται η έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Ως εκ τούτου, η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο για νομοθετικό κενό, που οδηγεί τον θεσμό σε ουσιαστική κατάργηση, τουλάχιστον για τη φετινή περίοδο, παρότι θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή σημαντικών εσόδων για το Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή