Προσδοκίες συνολικής συμφωνίας

Προσδοκίες συνολικής συμφωνίας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη πιθανότητα για συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, που θα περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για το χρέος, «βλέπουν» στο πρωθυπουργικό επιτελείο, με πηγές κοντά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εκφράζουν ιδιαίτερη αισιοδοξία στην κατεύθυνση αυτή. Πάντως, ακόμα και αν στο Eurogroup δεν γίνει αυτό και υπάρξει κάποια καθυστέρηση, από το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν όλα κλείσει. Προς τούτο, επικαλούνται και τον κύκλο των επαφών που είχε ο κ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες το Σάββατο, στην έκτακτη σύνοδο της Ε.Ε. για το Brexit. Οπως αναφέρεται, εκεί, αυτό που εισέπραξε η ελληνική πλευρά ήταν η ξεκάθαρη διάθεση από όλους να κλείσουν όλα τα εκκρεμή για την Ελλάδα ζητήματα το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου. Στην κατεύθυνση αυτή, η Αθήνα βιάζεται να ολοκληρώσει το σκέλος που την αφορά και θα κλείσει με την ψήφιση των νέων μέτρων στη Βουλή. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο έδιναν έναν σχεδόν διαδικαστικό χαρακτήρα στις καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν από νωρίς χθες στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών. «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε μεγάλα προβλήματα. Τα κεντρικά θέματα έχουν κλείσει, θα κλείσουν σύντομα και όλες οι λεπτομέρειες που έχουν μείνει να συζητηθούν», σχολίαζε σχετικά στέλεχος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος με γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, στο μήνυμά του για την εργατική Πρωτομαγιά, μίλησε με όρους ολοκλήρωσης της συμφωνίας και προσδιορισμού των επιδιώξεων της επόμενης ημέρας. Σε σχέση με τα εργασιακά, που ήταν και το κεντρικό θέμα της χθεσινής ημέρας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε «την πιο δύσκολη διαπραγματευτική μάχη με τους δανειστές, αυτή για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της εργασιακής κανονικότητας» και «κατορθώσαμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη προς όφελος των εργαζομένων». Και πρόσθεσε: «Μετά το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης, που μας φέρνει πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από τα μνημόνια, θέτουμε ως στρατηγικό στόχο της διακυβέρνησής μας τη δίκαιη ανάπτυξη. Θέτουμε με αυτόν τον τρόπο τις βάσεις για τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων αξιοπρεπώς αμειβόμενων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης». Τέλος, ο κ. Τσίπρας οριοθέτησε ως «νέο μεγάλο εθνικό στόχο της μεταμνημονιακής εποχής», το «να επουλώσουμε τις κοινωνικές πληγές της κρίσης».

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση όσον αφορά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης προβλέπει να έρθουν στη Βουλή τα νέα μέτρα το συντομότερο, προκειμένου να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 13 Μαΐου, πριν από την αναχώρηση του κ. Τσίπρα για τη διήμερη επίσκεψή του στο Πεκίνο στις 14 και 15 του μήνα. Αναμένεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, να προηγηθεί της διαδικασίας στη Βουλή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να απαντηθούν τα όποια ερωτήματα των βουλευτών. Μαξίμου και Κουμουνδούρου θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα διαφοροποιήσεων, δεδομένου του διακυβεύματος που προκρίνεται και αφορά την έναρξη της πορείας εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Αλλωστε, όπως παρατηρεί έμπειρο κομματικό στέλεχος, οι βουλευτές μπορούν να επικαλεστούν και τη με συντριπτική πλειοψηφία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στην πρόσφατη συνεδρίασή της τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με μία σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις του φρόντισε να διαμορφώσει το αφήγημα υπεράσπισης των κυβερνητικών επιλογών, όσον αφορά την ψήφιση νέων μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή