Ολιγωρία απέναντι στις παράνομες αναρτήσεις

Ολιγωρία απέναντι στις παράνομες αναρτήσεις

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι εταιρείες που διαχειρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πόρρω απέχουν από την αντιμετώπιση του παράνομου και επικίνδυνου υλικού αναφέρεται σε βρετανική κοινοβουλευτική έρευνα. Η ρητορική μίσους, η ανάρτηση βίντεο για τη στρατολόγηση τρομοκρατών, αλλά και οι σεξουαλικές φωτογραφίες μικρών παιδιών παραμένουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επί μεγάλο χρονικό διάστημα προτού τελικά αφαιρεθούν. Η κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει κατά πόσον οι ιστοσελίδες θα πρέπει να πληρώνουν προκειμένου να αστυνομεύονται.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Facebook, το Twitter και την Google, τη μητρική εταιρεία του ΥοuTube. Παρότι όλες οι πλατφόρμες ισχυρίζονται ότι κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να προλάβουν την κακοποίηση και τον εξτρεμισμό, φαίνεται ότι δεν κάνουν παρά τα ελάχιστα. Μάλιστα, η επιτροπή διαπιστώνει ότι οι εταιρείες δεν κατάφεραν να κατεβάσουν παράνομο υλικό, παρότι τους ζητήθηκε, όπως εξάλλου και ότι δεν έδειξαν την ίδια θέρμη για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος όσο για την εξασφάλιση του εισοδήματός τους.

Επίσης, τα μέλη της επιτροπής επισημαίνουν πως είναι απαράδεκτο ότι οι χρήστες πρέπει να είναι αυτοί που θα καταγγείλουν το παράνομο υλικό, τονίζοντας ότι οι εταιρείες επιρρίπτουν στους άλλους τις ευθύνες τους με μηδενικά έξοδα. Κι όμως οι εταιρείες περιμένουν από την αστυνομία, η οποία πληρώνεται από τον φορολογούμενο πολίτη, να προλάβει όλες τις περιπτώσεις εξτρεμισμού. Μεταξύ των προτάσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι να τίθενται σοβαρά χρηματικά πρόστιμα στις επιχειρήσεις που δεν καταφέρνουν να κατεβάσουν από τις πλατφόρμες τους το παράνομο υλικό μέσα σε εύλογο χρονικό πλαίσιο.

«Η ανικανότητα των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης να αντιμετωπίσουν το παράνομο υλικό που αναρτάται είναι ντροπή», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Ιβέτ Κούπερ.

H Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Εϊμπερ Ραντ υποσχέθηκε να μελετήσει τις προτάσεις της επιτροπής ευελπιστώντας ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα δράσουν γρήγορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή