«Πράσινο φως» επιτροπής για χειρουργεία Ζακύνθου

«Πράσινο φως» επιτροπής για χειρουργεία Ζακύνθου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο συμπέρασμα ότι η ομαλή επαναλειτουργία των χειρουργείων του νοσοκομείου Ζακύνθου είναι εφικτή και ασφαλής, κατέληξε η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας που μετέβη την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο για να ελέγξει τις προϋποθέσεις για το «άνοιγμα» των χειρουργικών αιθουσών. Κατόπιν τούτου, το υπουργείο με ανακοίνωσή του «καλεί όλους τους εμπλεκόμενους με τα χειρουργεία εργαζομένους του νοσοκομείου Ζακύνθου και ειδικά τους ιατρούς, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εκτελέσουν το καθήκον τους, όπως αυτό απορρέει από τον όρκο στον Ιπποκράτη, αλλά και από την ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες της Ζακύνθου και όποιον άλλο χρειαστεί τις υπηρεσίες τους».

Η επιτροπή με μέλη την καθηγήτρια Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γεωργία Γερολουκά Κωστοπαναγιώτου, την επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ παθολόγο λοιμωξιολόγο Γαρυφαλλιά Πουλάκου και τον προϊστάμενο της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών Παύλο Μπούργαλη, μετέβη την περασμένη Πέμπτη στη Ζάκυνθο για να ελέγξει τα χειρουργεία, μετά και τα περιστατικά άρνησης χειρουργών του νοσοκομείου να διενεργήσουν επεμβάσεις με τη χρήση του κεντρικού δικτύου αερίων, επικαλούμενοι θέματα ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι αρχές Δεκεμβρίου 2016 τα χειρουργεία έκλεισαν, καθώς είχαν καταγραφεί μετεγχειρητικές επιπλοκές σε πέντε ασθενείς (ένας εκ των οποίων κατέληξε), ενώ τα αίτια ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά.

Οπως αναφέρεται στο πόρισμα της επιτροπής ελέγχθηκαν επιτοπίως η ετοιμότητα του νοσοκομείου και οι προϋποθέσεις επαναλειτουργίας των χειρουργείων, αφού αξιολογήθηκε το περιεχόμενο εκθέσεων των προηγούμενων επιτροπών κι αφού τα μέλη της επιτροπής συνομίλησαν με εργαζομένους του νοσοκομείου. «Με βάση τον γενόμενο επιτόπιο έλεγχο και την αξιολόγηση όλων των εγγράφων, πορισμάτων και κατά περίπτωση συστάσεων, πιστοποιούμε ότι η ομαλή επαναλειτουργία των χειρουργείων είναι εφικτή και ασφαλής, εφόσον τηρούνται χρονικώς και τοπικώς οι ισχύοντες κανόνες και τα πρωτόκολλα περί της ασφαλούς λειτουργίας του χειρουργείου, όπως αυτοί επιβάλλονται από την κείμενη ιατρική νομοθεσία, επιστήμη και τα διεθνή και εναρμονισμένα ευρωπαϊκά τεχνικά πρότυπα», αναφέρεται στο πόρισμα.

Οπως επισημαίνεται, η ασφαλής λειτουργία των χειρουργείων επιβεβαιώνεται από τους ελέγχους των αρμόδιων επιτροπών που πραγματοποιήθηκαν στα δίκτυα ιατρικών αερίων και χώρων εγκατάστασης των δεξαμενών των συστοιχιών εφεδρικών κυλίνδρων και του μηχανοστασίου, στο σύστημα κλιματισμού, στους κλίβανους αποστείρωσης ιατρικών εργαλείων και στα νέα μηχανήματα αναισθησίας. Επιπλέον, σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι μικροβιολογικοί και λοιμωξιολογικοί έλεγχοι και αντικαταστάθηκαν όλοι οι προ των συμβάντων φαρμακευτικοί παράγοντες και τα αναλώσιμα υλικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή