Υπάλληλος στη Χίο παρότρυνε μετανάστες να εξαφανιστούν

Υπάλληλος στη Χίο παρότρυνε μετανάστες να εξαφανιστούν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά εξετάζεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Χίου η πιθανότητα προσφυγής στο ΣτΕ εναντίον της «ερμηνείας» από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας που επιβάλλει τον εγκλωβισμό των μεταναστών στο νησί. Παράλληλα δικηγόρος του νησιού καταγγέλλει ότι κρατικός υπάλληλος παρότρυνε μετανάστες να εξαφανιστούν, ενημερώνοντάς τους ότι το αίτημα ασύλου τους απορρίφθηκε και σε δεύτερο βαθμό και άρα εφόσον τους εντοπίσουν θα τους κλείσουν στη φυλακή.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Βεργίνας, ένας τουλάχιστον μετανάστης ήρθε σε επαφή μαζί του ζητώντας νομική συμβουλή, καθώς και η αίτηση ασύλου σε δεύτερο βαθμό που είχε καταθέσει απορρίφθηκε και υπάλληλος τον συμβούλευσε να μην παραλάβει την απορριπτική απόφαση αλλά να «εξαφανιστεί». «Ο συγκεκριμένος, ο οποίος διαμένει στον καταυλισμό της Σούδας, με πληροφόρησε ότι ακόμα τρία τουλάχιστον άτομα έχουν το ίδιο θέμα. Τώρα αναζητούμε τις σχετικές αποφάσεις προκειμένου να καταθέσουμε αίτηση ακύρωσης στο διοικητικό εφετείο με την αιτιολογία ότι δεν εκτιμήθηκαν σωστά τα περιστατικά στη συγκεκριμένη υπόθεση», τονίζει ο δικηγόρος. Ο κ. Βεργίνας, πάντως, αρνήθηκε να αποκαλύψει την εθνικότητα του μετανάστη, όσο –όπως τόνισε– η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ όπως δήλωσε στην «Κ» δεν διαθέτει, προς το παρόν, περισσότερα στοιχεία για τον υπάλληλο, οπότε και δεν μπορεί να κινηθεί εναντίον του νομικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βεργίνας είναι, επίσης, ο δικηγόρος που χειρίζεται για λογαριασμό της Μονής Χίου την υπόθεση της δημιουργίας κέντρου κράτησης στο Μερσινίδι σε έκταση που ανήκει στη μονή αλλά είχε παραχωρηθεί στο ελληνικό Δημόσιο για χρήση. Η μονή προσέφυγε δικαστικά προκειμένου να εμποδίσει τη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στην έκτασή της και κέρδισε σε πρώτο βαθμό. Αναμένεται, πάντως, να εκδοθεί νέα απόφαση, καθώς το Δημόσιο έχει ασκήσει έφεση.

Ο σύλλογος δικηγόρων Χίου στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία σε σχέση με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας τα οποία αποδεικνύουν ότι δεν επιβάλλεται η παραμονή των μεταναστών που έφθασαν μετά τις 20 Μαρτίου 2016 στο νησί, έως ότου εξεταστεί η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλει. Η παραμονή χιλιάδων ανθρώπων στο νησί επί πολλούς μήνες, καθώς όλοι υποβάλλουν αίτημα ασύλου και οι διαδικασίες προχωρούν με αργούς ρυθμούς, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού ενώ έχει αυξηθεί πολύ η παραβατικότητα. Πάντως επισήμως ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πηγές θέλουν η όποια νομική κίνηση να προετοιμαστεί άρτια και να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το νησί.

52 αφίξεις στη Σάμο

Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 52 ακόμα άτομα έφτασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σάμο. Πάντως, τις τελευταίες ημέρες παρά την καλοκαιρία οι μεταναστευτικές ροές στα ελληνικά νησιά έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή