Ελευση του σκηνώματος της Αγ. Ελένης στις 14 Μαΐου

Ελευση του σκηνώματος της Αγ. Ελένης στις 14 Μαΐου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προετοιμασίες για την έλευση, για πρώτη φορά, του ιερού λειψάνου της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης και μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου από τη Βενετία, όπου φυλάσσεται, στην Αθήνα. Το μοναδικό αυτό κειμήλιο θα μεταφερθεί στην Ελλάδα την Κυριακή 14 Μαΐου και θα παραμείνει στη χώρα μας για έναν μήνα, έως τις 15 Ιουνίου. Μαζί με το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί στην Ελλάδα σταυρός με τίμιο ξύλο εκ των λεγομένων «θησαυρών» της Βενετίας. Η υποδοχή του λειψάνου θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους, όπως την άνοιξη του 2015 με το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας, και αναμένεται να την παρακολουθήσουν χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, το πρωί της Κυριακής 14 Μαΐου αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα μεταβεί στη Βενετία, όπου σε ειδική τελετή στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, θα παραδοθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος το σεπτό σκήνωμα, το οποίο θα λιτανευθεί από τους ορθοδόξους κληρικούς στο Μεγάλο Κανάλι και εν συνεχεία μέσω ειδικής πτήσης θα μεταφερθεί στην Ελλάδα.

Ζωντανή μετάδοση

Στη χώρα μας, το ιερό λείψανο θα φιλοξενηθεί στον ναό της Αγίας Βαρβάρας, στον ομώνυμο δήμο της Αττικής. Η υποδοχή θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. επί της Ιεράς Οδού, μπροστά από το δημαρχείο Αιγάλεω και αφού το ιερό σκήνωμα τοποθετηθεί σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου θα μεταφερθεί με λιτανευτική πομπή στον ναό της Αγίας Βαρβάρας. Εκεί θα πραγματοποιηθεί επίσημη υποδοχή από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Πρ.  Παυλόπουλο, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της Βουλής, των ενόπλων δυνάμεων και του διπλωματικού σώματος. Η υποδοχή του ιερού λειψάνου στο Αιγάλεω, ολόκληρη η λιτανευτική πομπή, η επίσημη υποδοχή του και η δοξολογία που θα ακολουθήσει θα μεταδοθούν ζωντανά με ταυτόχρονο live streaming και ζωντανή δορυφορική μετάδοση για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του ιερού σκηνώματος στην Αθήνα, θα τελούνται πρωινές και απογευματινές ακολουθίες και αγρυπνίες.

Η έλευση του ιερού λειψάνου εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 80 ετών από την ίδρυση της Αποστολικής Διακονίας και τελούν υπό το γενικότερο σύνθημα «αναδεικνύουμε την πνευματική ταυτότητα της Ευρώπης». Η θετική απάντηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο σχετικό αίτημα της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, επίσκοπο Φαναρίου Αγαθάγγελο, δείχνει την πολύ καλή σχέση των δύο Εκκλησιών, σε επίπεδο πολιτιστικής συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή