Αναζητώντας το επόμενο μεγάλο ντιλ του Μπάφετ

Αναζητώντας το επόμενο μεγάλο ντιλ του Μπάφετ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 100 δισ. δολάρια υπολογίζεται ότι έχει συσσωρεύσει σε μετρητά ο πολυεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την εντύπωση ότι προετοιμάζεται για εξαγορά-μαμούθ, η οποία μπορεί να ανέλθει στα 100 δισ. δολάρια. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο κ. Μπάφετ ετοιμάζεται για μία τόσο ηχηρή εξαγορά, ωστόσο το ύψος των μετρητών που έχει συγκεντρώσει, μέσω του επενδυτικού του βραχίονα Berkshire Hathaway, προκαλεί το ενδιαφέρον πολλών αναλυτών και επενδυτών, ενόψει της ετήσιας προγραμματισμένης συνάντησης των μετόχων της εταιρείας Berkshire Hathaway στην πόλη Ομάχα στα τέλη της εβδομάδας. Αρχικά, η συγκέντρωση ενός τέτοιου αμύθητου ποσού θα του επέτρεπε να προχωρήσει στην εξαγορά κερδοφόρων εταιρειών, όπως της Nike ή της αλυσίδας χονδρεμπορίου Costco Wholesale Corp. Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Κουκ, επικεφαλής διαχείρισης επενδύσεων, «ένα ντιλ 100 δισ. δολαρίων φαίνεται πολύ πιθανό». Ο Γουόρεν Μπάφετ ενδιαφέρεται να αποκτήσει κυρίως εταιρείες που μπορεί να είναι ανταγωνιστικές και να αποφέρουν μακροπρόθεσμα υψηλά κέρδη. Γι’ αυτούς τους λόγους εταιρείες όπως η Nike και η Costco Wholesale Corp θα μπορούσαν θεωρητικά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τού μεγαλοεπενδυτή.

Στα 86 του, ο ζάπλουτος μεγαλοεπενδυτής θα μπορούσε με την περιουσία που διαθέτει σε μετρητά να προχωρήσει σε μια επένδυση, το ύψος της οποίας ξεπερνά κατά πολύ την εξαγορά της σιδηροδρομικής εταιρείας Burlington Northern Santa Fe, ύψους 34 δισ. δολαρίων, το 2010. Σημειώνεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου, η εταιρεία επενδύσεων Berkshire είχε συγκεντρώσει σε μετρητά 86 δισ. δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Τζιμ Σάναχαν, αναλυτή στην επενδυτική εταιρεία Edward Jones, αυτό το ποσό θα μπορούσε να εκτοξευθεί περίπου στα 100 δισ. δολάρια έως τα μέσα της φετινής χρονιάς λόγω της αύξησης των κερδών από δεκάδες επενδύσεις των τελευταίων ετών. Σε αυτές περιλαμβάνονται η απόκτηση της ασφαλιστικής Geico και της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, της BNSF Railway. Ο ίδιος εκτιμά πως ακόμη και αν το ποσό που προορίζεται για κάποια εξαγορά ανέρχεται στα 20 δισ. δολάρια, αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό. Ο κ. Μπάφετ είχε επισημάνει ότι θα μπορούσε να πουλήσει μετοχές της εταιρείας Berkshire, προκειμένου να προβεί σε κερδοφόρα εξαγορά. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται για εξαγορές που δεν είναι επωφελείς. Πρόσφατα απέσυρε την προσφορά εξαγοράς που είχε κάνει η Kraft-Heinz για τη Unilever, καθώς αυτή δεν θα πραγματοποιούνταν σύμφωνα με τους όρους του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή