Τα ακριβότερα ακίνητα βρίσκονται στο Πριγκιπάτο

Τα ακριβότερα ακίνητα βρίσκονται στο Πριγκιπάτο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μία δεκαετία που οι τιμές των πολυτελών ακινήτων αυξάνονταν κατά μέσον όρο 18% τον χρόνο, πλέον το Πριγκιπάτο του Μονακό διαθέτει τα ακριβότερα ακίνητα στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών πώλησης ακινήτων Savills. Μέχρι πρόσφατα, τα πιο ακριβά ακίνητα του κόσμου βρίσκονταν στο, επίσης μικροσκοπικό, Χονγκ Κονγκ.

Το 2016 ήταν μία ακόμη καλή χρονιά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο πριγκιπάτο του Μονακό, μια μικροσκοπική χώρα κατά μήκος της Γαλλικής Ριβιέρας, με πληθυσμό 38.400 κατοίκους. Η μέση τιμή πώλησης ενός πολυτελούς ακινήτου στο Μονακό ανήλθε το 2016 σε 45.100 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο, τιμή ρεκόρ για το Πριγκιπάτο. Η συνολική αξία των ακινήτων που πουλήθηκαν ανήλθε στα 2,9 δισ. δολάρια, επίσης ρεκόρ. «Τη στιγμή που έχουν μειωθεί οι τιμές πολυτελών κατοικιών σε πολλές πόλεις του κόσμου, οι τιμές στο Μονακό εξακολούθησαν να αυξάνονται», γράφει στην έκθεση ο κ. Πολ Τόβστιν, διευθυντής αναλύσεων της Savills. Πόλεις που είναι σημαντικά χρηματοπιστωτικά κέντρα και ταυτόχρονα δεν έχουν μεγάλη έκταση για την ανάπτυξη κατοικιών και γραφείων βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου της Savills με τις ακριβότερες πολυτελείς κατοικίες. Μάλλον αναμενόμενο. Στη δεύτερη θέση υποχώρησε το Χονγκ Κονγκ, με μέση τιμή πώλησης 42.600 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, η ασιατική πόλη εξακολούθησε να κρατάει τα σκήπτρα στην κατηγορία υπερπολυτελών κατοικιών, με μέση τιμή πώλησης 117.200 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο το 2016.

Στο Μονακό, οι αγοραστές ενδιαφέρονται περισσότερο για μεγαλύτερου εμβαδού κατοικίες. Κατά συνέπεια, η τιμή ενός σπιτιού με τέσσερις κρεβατοκάμαρες ήταν, αναλογικά, κατά 33% ακριβότερη από ένα σπίτι με μία μόνο κρεβατοκάμαρα. Ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι του πριγκιπάτου είναι πολύ λίγοι, στην αγορά πολυτελών κατοικιών κυριαρχούν οι ξένοι αγοραστές. «Ιδιαίτερα ενεργοί ήταν πέρυσι στην αγορά επενδυτές από τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Σκανδιναβία και τη Νότιο Αφρική», σύμφωνα με τον κ. Τόβστιν. Ωστόσο, το 2017 παρατηρείται κάμψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος στην αγορά του Μονακό εξαιτίας των γαλλικών προεδρικών εκλογών και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί, καθώς στον δεύτερο γύρος πέρασαν ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή