Ουάσιγκτον: Εξάλειψη του ΙΚ από το Αφγανιστάν ως το τέλος του έτους

Ουάσιγκτον: Εξάλειψη του ΙΚ από το Αφγανιστάν ως το τέλος του έτους

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ ασκούν πίεση τις τελευταίες εβδομάδες στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν και ελπίζουν ότι θα εξαλείψουν την παρουσία των τζιχαντιστών στη χώρα αυτή ως το τέλος του έτους, προτού φτάσουν πεπειραμένοι μαχητές διωγμένοι από το Ιράκ και τη Συρία.

Το Πεντάγωνο έριξε στα μέσα Απριλίου την πιο ισχυρή συμβατική βόμβα που διαθέτει εναντίον θέσης των τζιχαντιστών στην επαρχία Νανγκαρχάρ.

Επίσης την προηγούμενη εβδομάδα ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε στην ίδια περιοχή επιδρομή εναντίον του επικεφαλής του ΙΚ στο Αφγανιστάν, του Αμπντούλ Χασίμπ, ο οποίος μάλλον σκοτώθηκε.

Η επιχείρηση όμως κόστισε τη ζωή και σε δύο Αμερικανούς στρατιώτες.

Το ΙΚ έκανε την εμφάνισή του στο Αφγανιστάν το 2015, θέτοντας υπό τον έλεγχό του μεγάλες περιοχές στις επαρχίες Νανγκαρχάρ και Κουνάρ στα ανατολικά, κοντά στα πακιστανικά σύνορα.

Έκτοτε η οργάνωση έχει υποχωρήσει και πλέον περιορίζεται σε κάποιες περιοχές στη Νανγκαρχάρ.

Σύμφωνα με τον λοχαγό Μπιλ Σάλβιν, εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, οι δυνάμεις της οργάνωσης που στο απόγειό τους έφταναν τους 2.500 με 3.000 άνδρες, έχουν περιοριστεί σε 800 εξαιτίας των απωλειών στις μάχες και των λιποταξιών.

«Έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία να τους εξοντώσουμε το 2017, για να καταστεί ξεκάθαρο» ότι το Αφγανιστάν «δεν είναι το μέρος» όπου μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο οι τζιχαντιστές που έχουν εκδιωχθεί από άλλες χώρες, επεσήμανε ο Σάλβιν.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς στρατιωτικούς και τους ειδικούς, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος μαχητές του ΙΚ που έχουν εκδιωχθεί από το Ιράκ ή τη Συρία να κατευθυνθούν προς το Αφγανιστάν, όπου ήδη δρουν πολλές εξτρεμιστικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών και η αλ Κάιντα.

Όμως ο στόχος της άμεσης εξόντωσης του ΙΚ στο Αφγανιστάν μοιάζει πολύ φιλόδοξος, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Μια οριστική νίκη ίσως να χρειαστεί «πολύ περισσότερο χρόνο, εν μέρει κυρίως εξαιτίας της εγγύτητας με το Πακιστάν ή της εισροής μαχητών» από τη Μέση Ανατολή, εκτιμά ο Μάικλ Ο’ Χάνον ειδικός σε θέματα άμυνας του ινστιτούτου Brookings.

Μεταξύ των μαχητών του ΙΚ στο Αφγανιστάν είναι, εκτός από τους Αφγανούς, Πακιστανοί και Ουζμπέκοι που έχουν απογοητευτεί από τους Ταλιμπάν, που έχουν μόνο εθνική ατζέντα, σε αντίθεση με τους τζιχαντιστές που έχουν διεθνείς φιλοδοξίες.

Μετά την εμφάνισή της το 2015, η οργάνωση έχει διεξάγει μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν, καταφέρνοντας να εξαπολύσει αιματηρές επιθέσεις στην Καμπούλ τον Ιούλιο του 2016 και το φθινόπωρο.

Παράλληλα το ΙΚ υπάρχουν φόβοι ότι προσπαθεί να εδραιώσει την παρουσία του στο βόρειο Αφγανιστάν, όπου οι μαχητές του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν έχουν ανακοινώσει πίστη σε αυτό.

Μια νίκη εις βάρος του ΙΚ θα ενίσχυε το ηθικό του αμερικανικού στρατού, που μάχεται επί 16 χρόνια στο Αφγανιστάν, χωρίς να μπορεί να δει φως στην άκρη του τούνελ.

Ωστόσο ο Μπιλ Ρότζιο, ειδικός σε θέματα άμυνας του Ιδρύματος για την Υπεράσπιση των Δημοκρατικών, ένα συντηρητικό κέντρο ερευνών, υπογραμμίζει ότι η πραγματική πρόκληση είναι οι Ταλιμπάν και οι σύμμαχοί τους στην αλ Κάιντα.

«Δεν είναι ότι οι τζιχαντιστές δεν αποτελούν απειλή, όμως πιστεύω ότι οι Ταλιμπάν αποτελούν έναν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για τη σταθερότητα του Αφγανιστάν», υπογραμμίζει.

Η εξόντωση του ΙΚ «θα ήταν σα να κερδίζουμε μια μάχη, την ώρα που χάνουμε τον πόλεμο», σχολίασε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή