Εμείς σε ποιο… λήμμα ανήκουμε;

Εμείς σε ποιο… λήμμα ανήκουμε;

Κύριε διευθυντά

Μόνο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τον χαρακτηρισμό του ελληνικού κράτους από σοβαρούς ξένους και εντόπιους ιστορικούς και πολιτειολόγους, ο όρος «αποτυχημένο κράτος» αποδίδοντας το αγγλικό «Failed State». Στη δική μας βιβλιογραφία σπανίζουν οι ορισμοί του. Στην αγγλική βιβλιογραφία και λεξικά, στα οποία προ ημερών έψαχνα, ερμηνεύεται ως ένα κράτος που έχει χάσει την ικανότητά του να παρέχει σωστές δημόσιες υπηρεσίες («the ability to provide proper public services»).

Σ’ αυτές πέραν των κοινωνικών, συμπεριλαμβάνονται και αδυναμίες άσκησης ισχύος εντός αυτού, λήψεως δηλ. δεσμευτικών αποφάσεων της νόμιμης αρχής του και συνεργασίας με άλλα κράτη και λειτουργίας ως μέλος της διεθνούς κοινότητας. Ενα λήμμα παρέπεμπε και στην έννοια του «Rogue state», το «κράτος ταραξίας».

Χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον κυρίως στη διπλωματία για χαρακτηρισμό κρατών, τις περισσότερες φορές αυταρχικών, τα οποία διακινδυνεύουν με τη συμπεριφορά τους την ειρήνη ή παγκοσμίως ή σε μια περιοχή π.χ. κατ’ εξοχήν η Β. Κορέα. Χρησιμοποιείται όμως και για κράτη που κυβερνώνται από άτομα που παίρνουν αποφάσεις που είναι ευθέως αντίθετες προς το συμφέρον του ίδιου του κράτους και ειδικότερα για την επιβίωσή του. «Rogue State» στα αγγλικά σημαίνει όμως και «κράτος απατεώνα», κυβερνώμενο δηλ. από άτομα που συστηματικά εξαπατούν και τους πολίτες του και τη διεθνή κοινότητα.

Στρατης Στρατηγης Επ. Δικηγόρος Δ.Ν., τ. Βουλευτής Επικρατείας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή