‘Ολα είναι δρόμος

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα νορβηγικά φιόρδ και την παγωμένη Αλάσκα έως τις μαγευτικές ακτές της Ιταλίας και τα ανεξερεύνητα δάση της Νέας Ζηλανδίας, πέντε οδικές διαδρομές μάς ξεναγούν σε μαγευτικούς προορισμούς. Πατήστε γκάζι για μια απίστευτη ταξιδιωτικη περιπέτεια.

1. Milford Road, Νεα Ζηλανδία

Θεωρείται μία από τις πιο ειδυλλιακές διαδρομές σε όλο τον κόσμο. Τα 120 χλμ. δρόμου αποτελούν μέρος της εθνικής οδού State Highway 94 και διατρέχουν το κομμάτι από την πόλη Te Anau έως το Milford Sound. Η ομορφιά των τοπίων είναι καθηλωτική και οι συχνές στάσεις για να τα θαυμάσετε επιβεβλημένες. Από τα σημεία ενδιαφέροντος ξεχωρίζουν η Eglington Valley, «στρωμένη» με θάμνους σε χρυσαφί χρώμα, και οι Mirror Lakes, στα καθαρά νερά των οποίων αντικατοπτρίζονται τα βουνά Earl.

• Αθήνα-Christchurch, αεροπορικώς από 1.050 ευρώ


2. Transfagarasan, Ρουμανία

To «μονοπάτι» Transfagarasan (DN-7C), το οποίο διασχίζει τον ορεινό όγκο των Καρπαθίων από Βορρά προς Νότο, κατασκευάστηκε μεταξύ του 1970 και του 1974, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης της χώρας που εφάρμοζε το καθεστώς Τσαουσέσκου. Πρακτικά όμως ήταν ένας δρόμος που εξυπηρετούσε τη γρήγορη μετακίνηση του ρουμάνικου στρατού και θεωρήθηκε αναγκαίος μετά την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1968. Σκοτεινά τούνελ, ατελείωτα ζιγκ ζαγκ και συνεχείς φουρκέτες κάνουν την οδηγική εμπειρία των 116 χλμ. ανεπανάληπτη. Στη διαδρομή, που ξεκινάει από την περιοχή της Cartisoara, προχωράει νότια προς την Transylvania και τέλος σκαρφαλώνει στην ψηλότερη κορυφή της Ρουμανίας, το Moldoveanu (2.034 μ.), θα περάσετε 27 γέφυρες και 5 τούνελ (το μεγαλύτερο μήκους 800 μ.) και θα θαυμάσετε, μεταξύ άλλων, τη λίμνη Vidraru, το κάστρο του βασιλιά Vlad III, που ενέπνευσε τον συγγραφέα του Δράκουλα, Bram Stoker, και τον καταρράκτη Balea. Εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, ο δρόμος κλείνει από Νοέμβριο έως Ιούνιο.

• Αθήνα-Βουκουρέστι, αεροπορικώς από 77 ευρώ


 3. Alcan, Αλάσκα

Ο αυτοκινητόδρομος μήκους 2.414 χλμ. που ξεκινά από τη Βρετανική Κολομβία του Καναδά και φτάνει έως το Delta Junction της Αλάσκα –με το άγριο τοπίο να συντροφεύει το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού– δεν αποτελεί πρόταση για ένα οικογενειακό road trip. Κατασκευάστηκε μέσα σε οκτώ μήνες το 1942 σε μια αχαρτογράφητη περιοχή από Αμερικανούς στρατιώτες και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της μηχανικής. Ο ALCAN θεωρήθηκε η απάντηση των Αμερικανών στην επίθεση του Περλ Χάρμπορ, ο άγνωστος στον αντίπαλο δρόμος που χάραξαν για να μεταφέρουν με ασφάλεια στρατιωτικό εξοπλισμό. Στο ακραίο τοπίο, η ύπαρξη ζωής περιορίζεται κυρίως στις αρκούδες και στους λύκους. Ωστόσο οι περίπου 300.000 θαρραλέοι οδηγοί που τον διασχίζουν κάθε χρόνο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο συναντούν μια πιο ήπια και… φιλική εκδοχή του.  

• Αθήνα-Abbotsford, αεροπορικώς από 1.100 ευρώ


4. Costiera Amalfitana, Ιταλία

Η διάσημη δαντελωτή ακτογραμμή του Αμάλφι είναι το στολίδι του νότιου άκρου της χερσονήσου του Sorrento στην ιταλική Καμπανία. Η φιδωτή διαδρομή των 50 χλμ. –από την πόλη Salerno έως το Sorrento, γνωστή ως SS 163–, που κατασκευάστηκε το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, περνάει από 13 χωριά (ανάμεσά τους το διάσημο Positano) και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Η οδηγική απόδραση στον δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό με τις πανέμορφες παραλίες, τις απροσπέλαστες πλαγιές, γεμάτες λεμονιές και αμπελώνες, και τα διάσημα πολύχρωμα ψαροχώρια θυμίζει συχνά κινηματογραφική ταινία. Ο Ιταλός σκηνοθέτης Ρομπέρτο Ροσελίνι παραδόθηκε στη γοητεία της περιοχής, γυρίζοντας εδώ τέσσερις από τις πιο γνωστές ταινίες του. Ακολουθώντας τη φυσική πορεία της ακτογραμμής, ο δρόμος «κρέμεται» πάνω από τη θάλασσα, «στριφογυρίζει» ή περνάει μέσα από τούνελ, δίνοντας σε κάθε στροφή μια νέα εναλλαγή, μια μαγική εικόνα του τοπίου που είναι γνωστό και ως «αυτό που φίλησε ο ήλιος».

• Αθήνα-Νάπολη, αεροπορικώς από 200 ευρώ


5. NC 500 Σκωτίας,Αγγλία

Κάστρα, λίμνες και κοιλάδες θα συναντήσετε κατά μήκος των 830 χλμ. που καλύπτει ο North Coast 500, ο οποίος κατασκευάστηκε με την προσδοκία να γίνει τόσο διάσημος –και ελκυστικός– όσο ο θρυλικός Route 66 των ΗΠΑ. Η πλήρης διαδρομή είναι σε λειτουργία από το 2015 και έχει συμπεριληφθεί από τον Guardian στη λίστα με τα «καλύτερα οδικά ταξίδια στον κόσμο». Αρχή και τέλος του είναι η πόλη Dingwall, με το γνωστό αποστακτήριο malt whisky GlenWyvis, ενώ από τις κορυφαίες εμπειρίες είναι η διαδρομή ανάμεσα στα βουνά της χερσονήσου Applecross, η απολαυστική οδήγηση στο πέρασμα Bealach na Bà –γνωστό από τηλεοπτικά και κινηματογραφικά πλάνα–, οι πανέμορφες παραλίες Achmelvich και Clachtoll και, τέλος, το Caithness, το ανατολικότερο άκρο του NC500.

• Αθήνα-Eδιμβούργο, αεροπορικώς από 250 ευρώ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή