ΚΟΣΜΟΣ

Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν Μέρκελ - Πούτιν

REUTERS

Φανερή ήταν στα πρόσωπα της Αγκελα Μέρκελ και του Βλαντιμίρ Πούτιν η ένταση στις σχέσεις Γερμανίας - Ρωσίας, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο Σότσι της Ρωσίας. Η κ. Μέρκελ απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο ομόλογό της να δώσει τέλος στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, με τον κ. Πούτιν να υπεραμύνεται των μεθόδων της ρωσικής αστυνομίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΣΟΤΣΙ, ΡΩΣΙΑ. Σπάνια επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποίησε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης του διαλόγου Βερολίνου - Μόσχας, παρά τις διαφωνίες.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η κ. Μέρκελ με τον Ρώσο ομόλογό της, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι, οι δύο ηγέτες παραδέχθηκαν τη διάσταση απόψεων στα θέματα της Συρίας, της Ουκρανίας, του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων στη Ρωσία, αλλά και στην υπόθεση της ανάμειξης της Μόσχας σε εκλογές ξένων κρατών.

Τη διάσταση απόψεων αυτή επιβεβαίωσε και το ύφος των δύο ηγετών, το οποίο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ήταν συγκρατημένο και αυστηρό, με τους δύο προέδρους να αποφεύγουν να κοιτούν ο ένας τον άλλο.

Η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στη Ρωσία είναι η πρώτη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014. Η Γερμανίδα καγκελάριος, ως προεδρεύουσα της ομάδας G20 των μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών, πραγματοποιεί γύρο επαφών με ηγέτες-μέλη της ομάδας, για την προετοιμασία της επερχόμενης συνόδου κορυφής αργότερα φέτος.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «αβάσιμες φήμες» τους ισχυρισμούς που θέλουν τη Ρωσία να αναμείχθηκε ενεργά στις αμερικανικές εκλογές, με στόχο την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. «Ουδέποτε αναμειχθήκαμε στην πολιτική ζωή και τις πολιτικές διεργασίες άλλων χωρών και δεν επιθυμούμε την ανάμειξη άλλων στη δική μας πολιτική ζωή και εξωτερική πολιτική», είπε ο κ. Πούτιν.

Παρότι Μέρκελ και Πούτιν υπογράμμισαν ότι συμφωνούν στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ για την Ουκρανία, ο πρόεδρος Πούτιν εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης του Κιέβου, λέγοντας ότι αυτή –και όχι η Ρωσία ή οι σύμμαχοί της– ευθύνεται για το αίτημα των αποσχιστικών δυνάμεων της ρωσόφωνης Ανατολικής Ουκρανίας για ένωση με τη Ρωσία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον της πόλης Χαν Σεϊσούν στη Συρία, ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε ότι η ενοχή των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων για την επίθεση αυτή «μένει να αποδειχθεί».

Από τη μεριά της, η κ. Μέρκελ είπε ότι μοιράσθηκε με τον Ρώσο ομόλογό της τις ανησυχίες της για την απαγόρευση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Ρωσία, την καταπίεση που υφίστανται οι ομοφυλόφιλοι στην Τσετσενία, αλλά και τη δικαστική απαγόρευση εναντίον των Μαρτύρων του Ιεχωβά. «Εχω πολύ ανησυχητικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία και ζήτησα από τον πρόεδρο Πούτιν να εγγυηθεί τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων», είπε η κ. Μέρκελ.

Ο πρόεδρος Πούτιν αρνήθηκε ότι η ρωσική αστυνομία παραβίασε τα πολιτικά δικαιώματα διαδηλωτών και μειονοτήτων, ασκώντας κριτική στο θέμα αυτό εναντίον της Ευρώπης. «Τα σώματα ασφαλείας στη Ρωσία συμπεριφέρονται με πολύ πιο συγκρατημένο τρόπο από ό,τι οι συνάδελφοί τους σε ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα παραδείγματα.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ