Με κέρδη έκλεισαν χθες οι διεθνείς αγορές

Με κέρδη έκλεισαν χθες οι διεθνείς αγορές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ θετικό ήταν το κλίμα στη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου στα χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης, ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών και μεγάλη ενίσχυση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη. Εξίσου θετικό ήταν και το κλίμα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ο δείκτης Dow Jones στη Wall Street εμφάνιζε άνοδο 0,15% λίγο πριν από το κλείσιμο.

Στην Ευρώπη, ο γαλλικός δείκτης Cac 40 αναρριχήθηκε στο υψηλό δεκαετίας, με άνοδο 0,7%, έπειτα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν αύξηση της δραστηριότητας στον μεταποιητικό κλάδο της Ευρωζώνης τον Απρίλιο στο υψηλό εξαετίας. Παράλληλα, ο γερμανικός δείκτης Dax εκτοξεύθηκε σε ιστορικό υψηλό, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με κέρδη 0,56%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 παρουσίασε άνοδο 0,64% και η μετοχή της ΒΡ εμφάνισε κέρδη 2,1% λόγω τριπλασιασμού των τριμηνιαίων κερδών του πετρελαϊκού κολοσσού στα 1,51 δισ. δολ. Βάσει των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, από τα τρία τέταρτα των εταιρειών στον πανευρωπαϊκό δείκτη MSCI Europe εκτιμάται πως η κερδοφορία στην Ευρώπη θα έχει αυξηθεί κατά 13,9%, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν, επίσης, πως υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων συγκριτικά με τις ΗΠΑ, όπου έχουν ήδη καταγραφεί αλλεπάλληλα ρεκόρ στο διάστημα των τελευταίων μηνών. Στις ΗΠΑ, τα τριμηνιαία κέρδη των εταιρειών εκτιμάται ότι θα έχουν αυξηθεί κατά 13,6%, υπολογίζει η Thomson Reuters.

Το δολάριο ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων έναντι του γιεν, με τις αγορές να προεξοφλούν μία ακόμη αύξηση του βασικού επιτοκίου από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Το ευρώ αναρριχήθηκε οριακά στο 1,0904 δολ. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε πάνω από 1%, στα 48,31 δολ. το βαρέλι, και η τιμή του Brent στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στα 51,06 δολ., αντίστοιχα, με πτώση 0,89%. Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» διολίσθησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων, εξαιτίας των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι στοχεύει σε αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής, αλλά και της αποκατάστασης της παραγωγής στη Λιβύη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή