Γαλλία: Αναστάτωση από το… copy-paste

Γαλλία: Αναστάτωση από το… copy-paste

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χειρονομία καλής θέλησης προς την Κεντροδεξιά ή αδέξια λογοκλοπή πολιτικού αντιπάλου της; Γύρω από αυτό το ενοχλητικό ερώτημα ανάλωσε μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας το επιτελείο της Μαρίν Λεπέν, ύστερα από την πληθώρα καταγγελιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου οικειοποιήθηκε μέρος πρόσφατης ομιλίας του Φρανσουά Φιγιόν.

Γεγονός είναι ότι στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωσή της, σε προάστιο του Παρισιού, η Μαρίν Λεπέν περιέλαβε στοιχεία από ομιλία που είχε εκφωνήσει ο υποψήφιος του κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» στις 15 Απριλίου. Το σχετικό απόσπασμα, διαρκείας περίπου 50 δευτερολέπτων, αναφερόταν στους ανθρώπους που κατακλύζουν τα σχολεία διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας στην Αργεντινή και την Πολωνία, κάτι που αποδεικνύει –κατά τον Φιγιόν και τη Λεπέν– ότι η Γαλλία, πέραν του στρατού και της βιομηχανίας της, διατηρεί μεγάλη πολιτιστική λάμψη, γεγονός που της επιβάλλει να ξαναγίνει μεγάλη διεθνής δύναμη. Επιπλέον, η υποψήφια της Ακροδεξιάς χαρακτήρισε την Ιταλία «αδελφή χώρα», προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν πρέπει να συμπεριφέρεται ως «υποτελής» της Γερμανίας, αντιγράφοντας και πάλι την ίδια ομιλία του Φιγιόν.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό αναγνώρισε ότι η υποψήφια του κόμματός του είχε δανειστεί στοιχεία από την ομιλία του Φιγιόν. Υποστήριξε όμως ότι επρόκειτο για μια σκόπιμη χειρονομία, ένα «νεύμα» προς τη βάση της Κεντροδεξιάς, με στόχο «να ανοίξει πραγματική συζήτηση» για το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας.

Ο κεντροδεξιός υποψήφιος απέσπασε το 20% των ψήφων στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου. Η Μαρίν Λεπέν πασχίζει να προσεταιριστεί όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος των συντηρητικών ψηφοφόρων, προκειμένου να διατηρήσει τις πενιχρές ελπίδες της για τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής. Πάντως και οι δύο νέες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας από τις εταιρείες Ipsos και OpinionWay, εμφανίζουν τα ποσοστά των δύο υποψηφίων να σταθεροποιούνται στο 60%-40%, υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν.

Χθες, ο κεντρώος υποψήφιος δεσμεύτηκε πως, αν εκλεγεί, θα πιέσει την Ε.Ε. να αυξήσει τους φόρους στα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες που ασκούν κοινωνικό ντάμπινγκ. «Υπάρχει διάχυτη οργή… καθώς η Ευρώπη δεν προσφέρει πλέον προστασία, ενώ η παγκοσμιοποίηση έχει πάρα πολλούς χαμένους», δήλωσε ο Μακρόν σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Στο μεταξύ, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε έντονα για πρόσφατο σχόλιο του Μακρόν, ο οποίος είχε παραλληλίσει τη Μαρίν Λεπέν με τον Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, επικεφαλής του συντηρητικού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, που κυβερνά την Πολωνία, όπως και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη σχετική ανακοίνωση, ο παραλληλισμός του Κατσίνσκι με τη Λεπέν χαρακτηρίζεται «ανάρμοστος».

Τέλος, δημοσιοποιήθηκαν χθες τα αποτελέσματα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος του αριστερού συνδυασμού «Ανυπότακτη Γαλλία», υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,6% στον πρώτο γύρο), για τον δεύτερο γύρο της προεδρικής αναμέτρησης. Επί 240.000 ψηφισάντων, το 36,1% επέλεξε λευκό, το 34,8% ψήφο στον Μακρόν και το 29,1% αποχή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή