Γερμανία: «Κυρίαρχη κουλτούρα» εναντίον Ακροδεξιάς

Γερμανία: «Κυρίαρχη κουλτούρα» εναντίον Ακροδεξιάς

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ επανέφερε τη γερμανική πολιτική συζήτηση στο ζήτημα της κυρίαρχης κουλτούρας (Leitkultur), την ώρα που οι Αρχές της χώρας ερευνούσαν ακροδεξιά συνωμοσία στο στράτευμα. Ο επικεφαλής των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε το άρθρο 10 σημείων του Ντε Μεζιέρ στην εφημερίδα Bild «απόπειρα αντιπερισπασμού μπροστά στις σοβαρές παραλείψεις στην υπόθεση του Φράνκο Α.».

Ο 28χρονος υπολοχαγός Φράνκο Α. (το επίθετο δεν δημοσιοποιείται λόγω της νομοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των υπόπτων) συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα μετά τη διαπίστωση ότι είχε κατορθώσει να αποκτήσει δεύτερη ταυτότητα ως Σύρος πρόσφυγας, πιθανώς με σκοπό να οργανώσει κάποιου είδους προβοκάτσια. Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Καρσλρούης είπε ότι οι έρευνες περιστρέφονται γύρω από την υποψία της προετοιμασίας βίαιης ενέργειας κατά του κράτους.

Υπάρχουν επίσης υποψίες κλοπής οπλισμού από το στράτευμα, καθώς άτομο που θεωρείται πιθανός συνεργός του Φράνκο Α. βρέθηκε να κατέχει χειροβομβίδες και περίστροφα. Στο δε υλικό που απέστειλε χθες το υπουργείο Αμυνας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εμφανίζεται όπλο τύπου G36 σε θήκη με χαραγμένο αγκυλωτό σταυρό.

Η υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ακύρωσε χθες το προγραμματισμένο ταξίδι της στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να μεταβεί εκ νέου στο στρατόπεδο Ιλκιρχ, όπου υπηρετούσε ο Φράνκο Α., καθώς οι γερμανικές αρχές επιχειρούν να προσδιορίσουν τις διαστάσεις της υπόθεσης. «Για την υπουργό προέχει η διερεύνηση της υπόθεσης του υπολοχαγού Α. από το Ιλκιρχ», ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας.

Η εφημερίδα «Ζιντόιτσε» του Μονάχου αναφέρει ότι το 2013, ως φοιτητής στη στρατιωτική ακαδημία του Σαν Σιρ, ο Φρανκο Α. είχε γράψει κείμενα περί «γενοκτονίας» των δυτικών κοινωνιών λόγω «μαζικής μετανάστευσης», αλλά ότι οι ακροδεξιές ιδέες του δεν συνιστούσαν πρόβλημα για τους ανωτέρους του.

Η κυρίαρχη κουλτούρα στη Γερμανία, όπως περιγράφηκε από τον Ντε Μεζιέρ, απορρίπτει τέτοιου είδους ιδέες. «Είμαστε πεφωτισμένοι πατριώτες», έγραψε ο Γερμανός υπουργός. «Ναι, στο παρελθόν είχαμε προβλήματα με τον πατριωτισμό μας, αλλά όχι πια». Από το σύνολο των τοποθετήσεων του Ντε Μεζιέρ, η εφημερίδα Bild διάλεξε ως τίτλο τη φράση «Δεν είμαστε μπούργκα», με την οποία ο Ντε Μεζιέρ στοχεύει να εδραιώσει τη θέση του απέναντι στην εσωτερική και εξωτερική εκ δεξιών αμφισβήτηση.

Το περιοδικό Spiegel σημειώνει ότι η βαυαρική CSU σκοπεύει να τοποθετήσει τον νυν Βαυαρό υπουργό Εσωτερικών Γιόαχιμ Χέρμαν στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου της, πράγμα που σημαίνει ότι στον νέο μετεκλογικό κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο η θέση του Ντε Μεζιέρ κινδυνεύει, αφού η Αγκελα Μέρκελ δεν θα μπορεί να αρνηθεί την επιθυμία του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αδελφού κόμματος. Η παραμονή της CDU/CSU στην εξουσία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου παραμένει μακράν το πιθανότερο σενάριο, καθώς η ψαλίδα με τους Σοσιαλδημοκράτες βρίσκεται στις 8 – 9 ποσοστιαίες μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή