ΗΠΑ: Πλεονέκτημα της Ιβάνκα έναντι άλλων προεδρικών συμβούλων

ΗΠΑ: Πλεονέκτημα της Ιβάνκα έναντι άλλων προεδρικών συμβούλων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε όλη της τη ζωή, η 35χρονη κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα, προσπάθησε να καλλιεργήσει εικόνα ψύχραιμης και λογικής επιχειρηματία.

Η σειρά ρούχων, την οποία σχεδίασε, διαφημίσθηκε με συνθήματα υπέρ της ενδυνάμωσης της γυναικείας επιχειρηματικής παρουσίας. Για τον λόγο αυτό, η άρνηση του Τραμπ να ζητήσει συγγνώμη για τις άσεμνες και προσβλητικές προς τις γυναίκες δηλώσεις του, που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, προκάλεσαν την αγανάκτηση της Ιβάνκα.

Επτά μήνες αργότερα, η κ. Τραμπ αναδείχθηκε στη στενότερη σύμβουλο του πατρός της. Οι δύο τους ανταλλάσσουν σκέψεις και ιδέες μέχρι τα ξημερώματα, σύμφωνα με στελέχη του Λευκού Οίκου. Παρότι η Ιβάνκα δεν διαθέτει κυβερνητική εμπειρία, η «πρώτη κόρη» πρόκειται εφεξής να μελετά ορισμένα προεδρικά διατάγματα, πριν από την υπογραφή τους από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε σειρά συνεντεύξεων, που παραχώρησε η Ιβάνκα την περασμένη εβδομάδα, η κόρη του Τραμπ υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της για ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι απελάσεις παράτυπων μεταναστών, η παιδεία και η προσφυγική πολιτική.

Στενοί συνεργάτες του Τραμπ περιγράφουν την Ιβάνκα ως κοινωνικά προοδευτική και οικονομικά φιλελεύθερη, η οποία δεν μοιάζει, ωστόσο, να έχει σαφή άποψη πάνω σε πολλά ζητήματα. Η Ιβάνκα, όμως, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων συμβούλων του Τραμπ: είναι η μόνη ικανή να επικρίνει τον πατέρα της και να επιδιώξει να τον κάνει να αλλάξει γνώμη. Παρά τις μεγάλες τους διαφορές, πατέρας και κόρη μοιράζονται την ίδια ευαισθησία για τη δημόσια εικόνα τους και την ίδια απέχθεια στις επικρίσεις.

Συχνά, ο Τραμπ καλεί την Ιβάνκα στο Οβάλ Γραφείο για να ζητήσει τη γνώμη της. Αν ο Τραμπ –τον οποίο η Ιβάνκα αποκαλεί «μπαμπά» και όχι «κύριε πρόεδρε»– ρωτήσει δύο φορές την κόρη του για κάτι, η Ιβάνκα σπεύδει να μελετήσει το θέμα για να τον ενημερώσει.

Συνεταίρος με Σόρος, Τιλ ο Κούσνερ

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ και ανώτατος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, δεν δημοσιοποίησε ότι κατέχει μέρος μιας startup που ασχολείται με τα κτηματομεσιτικά και πως έχει επίσης σειρά δανείων από τράπεζες για ιδιοκτησίες των οποίων είναι συνιδιοκτήτης. Σύμφωνα με αποκάλυψη της Wall Street Journal, ο Κούσνερ έχει μερίδιο στην εταιρεία Cadre, μια τεχνολογική startup που φέρνει σε επαφή επενδυτές με μεγάλα σχέδια ανάπτυξης στον τομέα του real estate, γεγονός που συνεπάγεται πως είναι αυτή τη στιγμή συνεταίρος με την Goldman Sachs Group Inc και δισεκατομμυριούχους όπως ο Τζορτζ Σόρος και ο Πίτερ Τιλ, ιδρυτής της PayPal. Το μερίδιο στην Cadre είναι ένα από τα πολλά συμφέροντα που ο Κούσνερ απέφυγε να δημοσιοποιήσει στο σχετικό έγγραφο με τα περιουσιακά του στοιχεία. Παράλληλα, «ξέχασε» να αναφέρει ότι υπάρχουν δάνεια ύψους 1 δισ. δολαρίων από είκοσι πιστωτές για ιδιοκτησίες και εταιρείες που ανήκουν μερικώς στον Κούσνερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή