Τα «αγκάθια» Τουρκίας – Ε.Ε. προβληματίζουν την Αθήνα

Τα «αγκάθια» Τουρκίας – Ε.Ε. προβληματίζουν την Αθήνα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασμένη για την πιθανότητα δύο ετών «αναταράξεων», που θα έχουν ως βασική πηγή την πολιτική αστάθεια στη γειτονική Τουρκία, είναι πλέον η Αθήνα. Επειτα από τα πρώτα αρνητικά δείγματα στη συμπεριφορά της Αγκυρας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα αντιλαμβάνεται ότι επιβεβαιώνεται το βασικό σενάριο που εξεταζόταν πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, περί περιοδικών εντάσεων τουλάχιστον έως το 2019, έτος για το οποίο έχουν προγραμματιστεί οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Οι διαρκείς απειλές Τούρκων επισήμων για το καθεστώς των βραχονησίδων στο Αιγαίο είναι ενδεικτικές της στάσης που αναμένεται να τηρήσουν οι Τούρκοι. Υπάρχει και μια στρατιωτική παράμετρος, η οποία αξίζει να αναφερθεί. Παρά τα πολύ σοβαρά πλήγματα που έχουν δεχθεί οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 και τα αρκετές φορές –παιδαριώδη– λάθη που κάνουν οι Tούρκοι πιλότοι ή κυβερνήτες στο Αιγαίο, σταδιακά φαίνεται ότι επανέρχεται ένα πλαίσιο σχεδιασμού το οποίο θυμίζει την προ των εκκαθαρίσεων περίοδο.

Οι αναταράξεις δεν εκτιμώνται ως αποτέλεσμα μόνον των παγίων γεωπολιτικών σχεδιασμών της Aγκυρας στην περιοχή, αλλά και της έντασης που υπάρχει ανάμεσα στην Τουρκία και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ταχέος ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων από την Ε.Ε., προκειμένου να μη διακοπούν οριστικά, γίνονται αντιληπτές αφενός ως απειλές, αφετέρου ως ουσιώδεις. Και στις δύο πλευρές, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Aγκυρα, γίνεται αντιληπτό ότι επί της ουσίας συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν. Οπότε και οι δύο πλευρές οφείλουν να αναζητήσουν μια διαφορετική πορεία προσέγγισης, η οποία θα έχει ως κύριο άξονα τη δημιουργία ενός πλαισίου οικονομικής συνεργασίας. Από θέσεως αρχής, η Αθήνα δεν πρόκειται σε καμία στιγμή να υποστηρίξει οποιαδήποτε διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, είτε σε επίπεδο κορυφής, είτε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Ωστόσο ανησυχεί για την τροπή που μπορεί να πάρουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε περίπτωση που οι συζητήσεις μεταξύ Aγκυρας και Βρυξελλών ή πρωτευουσών (π.χ. η Αυστρία) εκτραχυνθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή